Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η Ζόι Σαλντάνα στη "Νίνα Σιμόν"



Ανακατατάξεις στο καστ της βιογραφίας για την ντίβα της soul-jazz


Εδώ και καιρό δρομολογείται μια βιογραφική ταινία για την ντίβα της soul-jazz Νίνα Σιμόν και καθώς φαίνεται η παραγωγή μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τη Ζόι Σαλντάνα, τη μαύρη καλλονή του «Avatar» και του «Colombiana» να παίρνει θέση μπροστά στο μικρόφωνο. Τον εμβληματικό ρόλο, για το μουσικό φιλμ που θα ενορχηστρώσει από την καρέκλα του σκηνοθέτη η Σίνθια Μορ επάνω στην αυτοβιογραφία της καλλιτέχνιδος «I Put a Spell on You» που κυκλοφόρησε το 1992, επρόκειτο να ερμηνεύσει η τραγουδίστρια Μέρι Τζέι Μπλάιτζ. Μέχρι πρόσφατα (τελευταίο report από την αγορά του Φεστιβάλ Καννών 2010) το στόρι θα εστίαζε στη σχέση της Σιμόν τα τελευταία χρόνια της ζωής της με τον αφοσιωμένο βοηθό της Κλιφ Χέντερσον, ρόλος που είχε προταθεί στον Ντέιβιντ Ογιελόβο του «Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας».

Τελικά, καθώς φαίνεται από την επιλογή της πρωταγωνίστριας, αυτό θα είναι μόνο η αφορμή για μια αφήγηση με πολλά flash back στη ζωή και την καριέρα της ακτιβίστριας μουσικού που έχει συνδέσει το τρέμολο της φωνής της με μερικές από τις πιο αγαπημένες μελωδίες της «μαύρης» μουσικής. Επειδή όμως ακόμα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και πουθενά δεν αναφέρεται ότι η Μ. Τζ. Μπλάιτζ είναι εκτός παραγωγής, η είδηση ότι «η Σαλντάνα πρωταγωνιστεί στο “Nina”» μπορεί να σημαίνει ότι η ηθοποιός θα κρατά έναν άλλο βασικό ρόλο στο φιλμ, αυτόν της κόρης της ντίβας Λίζα, επίσης τραγουδίστριας στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ.

Η πολυτάραχη ζωή της Σιμόν ξεκινάει το 1933 στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Αρχικά η μουσική της παιδεία την κατέτασσε στα μεγάλα ταλέντα του κλασικού πιάνου – έφτασε μέχρι τη διάσημη «Τζούλιαρντ» αλλά οι φυλετικές διακρίσεις της εποχής της στέρησαν υποτροφία για τελειοποίηση των σπουδών της στο Ινστιτούτο Μουσικών Σπουδών «Κέρτις». Αρχίζοντας το τραγούδι σε τοπικά μπαρ και μικρές σκηνές κατάφερε να ηχογραφήσει μεγάλες τζαζ επιτυχίες, ενώ εντάχθηκε αμέσως στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων που αναδύθηκε τη δεκαετία του '60. Το 1959 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος, που περιλάμβανε το περίφημο τραγούδι «I love You Porgy» του Τζορτζ Γκέρσουιν. Από το πλούσιο ρεπερτόριό της ξεχώρισαν επίσης το «Mississippi Goddmαn», ένα οργισμένο κομμάτι - «κατηγορώ» για την κατάσταση των μαύρων στην Αμερική που το έγραψε η ίδια το 1963, το «Old Jim Crow», το «The King of Love is dead» για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ κορυφαίος της δίσκος θεωρήθηκε από το κοινό και τους ειδικούς το θρυλικό «My Baby Just Cares For Me».

Στους δίσκους και στα τραγούδια της δεν έχανε την ευκαιρία να περνά τα πολιτικο-κοινωνικά της μηνύματα, ενώ κατέληξε εξόριστη από την Αμερική όταν αρνήθηκε να πληρώσει φόρους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Για κάποιο καιρό εγκαταστάθηκε στα Μπαρμπέιντος, όπου διατήρησε μακροχρόνια σχέση με τον ηγέτη τους Έρολ Μπάροου, ενώ έζησε σε πολλές χώρες όπως η Λιβερία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Ν. Γαλλία, όπου και πέθανε το 2003. Η ίδια δε δέχτηκε ποτέ την τυποποίηση σε ένα είδος, με την αισθαντική φωνή και την υπέροχη μουσική της να εμπνέουν σήμερα τις σημαντικότερες νέες φωνές της παγκόσμιας σύγχρονης Jazz, world και soul σκηνής. Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τη δομή αυτής της κινηματογραφικής βιογραφίας και τους ρόλους του φιλμ.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: