Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

Οι κίνδυνοι του αλουμινόχαρτου για την υγεία – Πότε προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα

Πότε το αλουμινόχαρτο μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. 

Το αλουμινόχαρτο θεωρείται από τα πιο χρήσιμα υλικά στην κουζίνα και έχει αμέτρητες εφαρμογές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά όταν η κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη, ενώ σε άλλες μπορεί να θέσει θέματα ασφάλειας τροφίμων.

«Το αλουμινόχαρτο είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά στις αμερικανικές κουζίνες. Είναι πρακτικό, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση όταν μαγειρεύετε, ψήνετε ή αποθηκεύετε τρόφιμα», εξήγησε στο Eating Well ο Darin Detwiler, καθηγητής στο Northeastern University και σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων. «Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η χρήση του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων».

Τι να αποφεύγετε με το αλουμινόχαρτο

Μην το χρησιμοποιείτε με όξινες τροφές

Τροφές με οξύτητα, όπως οι ντομάτες, το ξύδι και τα εσπεριδοειδή, μπορεί να διαβρώσουν το αλουμίνιο ή να το αποχρωματίσουν. Αν, για παράδειγμα, μαρινάρετε κοτόπουλο με λεμόνι, προτιμήστε γυάλινο ή κεραμικό δοχείο. Σύμφωνα με τον Detwiler, τα όξινα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν χημική αντίδραση που όχι μόνο μεταβάλλει τη γεύση, αλλά μπορεί και να απελευθερώσει ποσότητες αλουμινίου στο φαγητό. Το ενδεχόμενο είναι αρκετά πιθανό και ενδέχεται να συνδέεται με γαστρικό ερεθισμό ή μακροπρόθεσμα νευρολογικά προβλήματα.

Μην αποθηκεύετε περισσεύματα για πολλές ημέρες

Το τύλιγμα φαγητών σε θερμοκρασία δωματίου είναι γενικά ασφαλές, όμως δεν ενδείκνυται η μακροχρόνια αποθήκευση. «Το αλουμινόχαρτο δεν είναι αεροστεγές», ανέφερε ο Detwiler. «Αφήνει τον αέρα και τα βακτήρια να περάσουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης και τροφιμογενούς λοίμωξης». Επίσης, αν η τροφή είναι όξινη, αυξάνεται το ενδεχόμενο μεταφοράς αλουμινίου στο φαγητό. Για μακροχρόνια αποθήκευση, χρησιμοποιήστε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία που κλείνουν καλά.

Μην το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή ακόμη και φωτιά μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Επομένως, αποφύγετε να τυλίγετε πατάτες ή άλλα τρόφιμα πριν τα ζεστάνετε. Προτιμήστε χαρτί κουζίνας ή καλύμματα κατάλληλα για μικροκύματα.

Μην το χρησιμοποιείτε σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες

Αν και είναι ανθεκτικό, η παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει στη διάσπασή του, ειδικά όταν έρχεται σε άμεση επαφή με το φαγητό ή τη φλόγα. Όπως εξήγησε ο Detwiler, «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά αλουμινίου στο φαγητό».

Ο κίνδυνος διάσπασης είναι μεγαλύτερος πάνω από 204 βαθμούς Κελσίου και όταν το φύλλο έρχεται σε επαφή με όξινες ή πολύ αλμυρές τροφές. «Η περιστασιακή χρήση δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε υγιή άτομα, αλλά η συχνή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση αλουμινίου, ειδικά σε άτομα με μειωμένη λειτουργία των νεφρών», πρόσθεσε.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram , στο Twitter και στο Bluesky γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: