Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Ο σούπερ καρπός που βοηθά το έντερο να λειτουργεί σωστά

Ο σούπερ καρπός που βοηθά το έντερο να λειτουργεί σωστά Η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι βασικός παράγοντας για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. 

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν έναν φυσικό καρπό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη φυσιολογική κινητικότητα του πεπτικού συστήματος.

Παράλληλα, περιέχουν φυσικά σάκχαρα και πολυφαινόλες που στηρίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική αλλά μετρημένη κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά για μια απλή και πρακτική διατροφική επιλογή.

Μια χούφτα από αυτούς τους πολύτιμους καρπούς που συνεισφέρουν σημαντικά και στη μακροζωία, θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία.

Τα αμύγδαλα, γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους και την προστασία που προσφέρουν στην καρδιά, μπορούν εξίσου να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετή για να αυξηθεί η παραγωγή βουτυρικού οξέος, ενός λιπαρού οξέος μικρής αλυσίδας που προάγει την υγεία του εντέρου.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου, διερευνώντας την επίδραση ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Αμύγδαλα αντί για… μάφινς

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 87 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι ήδη κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες από τη καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα διαιτητικών ινών και προτιμούσαν τα ανθυγιεινά σνακ.

Η δοκιμή τους διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα άλλαξε τα ημερήσια σνακ τους με 56 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα, η άλλη με 56 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε ενεργειακά ισοδύναμα μάφινς.

Διαπιστώθηκε ότι το βουτυρικό οξύ ήταν σημαντικά υψηλότερο στους καταναλωτές αμυγδάλων, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν το μάφιν.

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που αποτελεί την κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο. Όταν αυτά τα κύτταρα λειτουργούν αποτελεσματικά, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια του εντέρου, έτσι ώστε το τοίχωμα του εντέρου να ενισχυθεί και για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά.

Από την άλλη, η κατανάλωση των αμυγδάλων συνέβαλε και στη δυσκοιλιότητα. Αν και δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο χρόνο διέλευσης του εντέρου, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί μέσα στο έντερο, οι καταναλωτές ολόκληρων αμυγδάλων είχαν επιπλέον 1,5 κινήσεις εντέρου την εβδομάδα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων βελτίωσε τη διατροφή των ανθρώπων, εμπλουτίζοντάς την με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε τα μάφιν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Kevin Whelan, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο King’s College του Λονδίνου σημείωσε ότι:

«Τα μόρια, όπως το βουτυρικό οξύ, λειτουργούν ως πηγή καυσίμων για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, ρυθμίζουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο και συμβάλλουν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να ωφελήσει τον μεταβολισμό των βακτηρίων με τρόπο που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία».

Συμβουλές

Ξεκινήστε με 2–3 κομμάτια την ημέρα

Πίνετε αρκετό νερό μαζί με φυτικές ίνες

Εντάξτε τα σε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Αποφύγετε την υπερβολή για να μην υπάρξει ενόχληση

Συμβουλευτείτε ειδικό αν τα προβλήματα επιμένουν

Το έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την ενέργεια και την καθημερινή άνεση.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν επειδή συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βοηθώντας τη φυσιολογική πέψη. Μπορούν να καταναλωθούν εύκολα ως σνακ ή να προστεθούν σε γιαούρτι, σαλάτες και δημητριακά.

Η δράση τους είναι ήπια και σταδιακή, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τακτική κατανάλωση. Όπως με κάθε τρόφιμο, το μέτρο και η συνολική ποιότητα της διατροφής παραμένουν το κλειδί.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram , στο Twitter και στο Bluesky γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: