Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025

Μικροβιολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει στο στόμα σας όταν τρώτε ζάχαρη

Αν και όλοι γνωρίζουν ότι η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το πώς τα βακτήρια του στόματος χρησιμοποιούν αυτά τα σάκχαρα για να φτιάξουν μια κολλώδη μεμβράνη, την πλάκα, σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη γλυκιά μπουκιά. 

Αν και όλοι γνωρίζουν ότι η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το πώς τα βακτήρια του στόματος χρησιμοποιούν αυτά τα σάκχαρα για να φτιάξουν μια κολλώδη μεμβράνη, την πλάκα, σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη γλυκιά μπουκιά.

Μια ομάδα μικροβιολόγων, που μελετά πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν φθορά στα δόντια, εξηγούν στο The Conversation τι συμβαίνει από τη στιγμή που η ζάχαρη περνά τα χείλη σας, αλλά και πώς μπορείτε να προστατέψετε πραγματικά τα δόντια σας.

Μια ξαφνική «βουτιά» σε οξέα

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πρώτη γουλιά ή μπουκιά γλυκού, τα βακτήρια που ζουν στο στόμα αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα σάκχαρα για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Στη διαδικασία μετατροπής των σακχάρων σε ενέργεια, παράγουν μεγάλες ποσότητες οξέων.

Έτσι, μόλις ένα ή δύο λεπτά μετά την κατανάλωση τροφών ή ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οξύτητα στο στόμα αυξάνεται σε επίπεδα που μπορούν να διαλύσουν το σμάλτο, δηλαδή τα μεταλλικά στοιχεία που σχηματίζουν την επιφάνεια των δοντιών.

Ευτυχώς, το σάλιο παρεμβαίνει πριν αυτά τα οξέα αρχίσουν να διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Ξεπλένει τα περίσσια σάκχαρα και ταυτόχρονα εξουδετερώνει τα οξέα.

Πώς να προστατέψετε τα δόντια σας

Πριν φάτε την επόμενη γλυκιά λιχουδιά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα βακτήρια της τερηδόνας υπό έλεγχο.

Μειώστε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε και προτιμήστε να τρώτε γλυκά μαζί με κάποιο γεύμα. Η αυξημένη παραγωγή σάλιου την ώρα του φαγητού βοηθά να ξεπλένονται τα σάκχαρα και να εξουδετερώνονται τα οξέα.

Αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα γλυκών ή ζαχαρούχων ποτών στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όσων περιέχουν την κοινή επεξεργασμένη ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η συνεχής έκθεση του στόματος στη ζάχαρη κρατά την οξύτητα αυξημένη για μεγαλύτερες περιόδους.

Βουρτσίζετε τακτικά, ιδανικά μετά τα γεύματα, για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερη πλάκα. Το καθημερινό νήμα βοηθά να καθαριστούν και τα σημεία που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.

Η ζάχαρη δεν χρειάζεται να εξαφανιστεί από τη ζωή σας. Αρκεί να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο στόμα σας και να παίρνετε μέτρα για να διατηρήσετε υγιή τα δόντια σας.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram , στο Twitter και στο Bluesky γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: