Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί θεμέλιο της υγείας. Όμως, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, το μυστικό δεν κρύβεται απλώς στην ποσότητα των υγρών που πίνουμε, αλλά και στην ποιότητα και την ισορροπία τους μέσα στην ημέρα.
Περισσότερο από απλό νερό
Το νερό είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι η μοναδική πηγή ενυδάτωσης. Πολλά ροφήματα και τρόφιμα συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας, ωστόσο δεν προσφέρουν όλα τα ίδια οφέλη.
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός νερού, καφέ και τσαγιού σε σωστές αναλογίες μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την ενυδάτωση, αλλά και τη μακροζωία.
Ο συνδυασμός που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 182.770 ενηλίκων από τη βάση δεδομένων UK Biobank, με παρακολούθηση διάρκειας περίπου 13 ετών. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν επαναλαμβανόμενα τη διατροφική τους πρόσληψη, επιτρέποντας στους επιστήμονες να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μέση κατανάλωση ροφημάτων.
Η ενυδάτωση ως βάση της ζωής
Ο δρ. Thomas M. Holland, ερευνητής στο RUSH Institute for Healthy Aging, υπογράμμισε στο Medical News Today ότι «κάθε κύτταρο του σώματος εξαρτάται από το νερό για να λειτουργεί – στηρίζει τον μεταβολισμό, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά».
Ο δρ. Eamon Laird από το Atlantic Technological University στην Ιρλανδία χαρακτήρισε τη μελέτη «ενδιαφέρουσα και καλοσχεδιασμένη», σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για παρατηρητική έρευνα που βασίζεται σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, κάτι που πάντα αφήνει περιθώρια ανακριβειών.
Γιατί καφές και τσάι ωφελούν την υγεία
Τα τελευταία χρόνια, πληθώρα μελετών δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών, παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2, ενώ συνδέεται και με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.
Αντίστοιχα, το τσάι έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, αντιγηραντικές ιδιότητες και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.
«Ο καφές περιέχει φλαβονοειδή, χλωρογενικά οξέα και τριγονελλίνη – ουσίες που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη φλεγμονή. Το τσάι παρέχει κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή, που ενισχύουν την αγγειακή λειτουργία και διατηρούν την ελαστικότητα των αγγείων. Μαζί, αυτά τα ροφήματα λειτουργούν συνεργατικά, ενισχύοντας το ένα τα οφέλη του άλλου», εξηγεί ο Holland.
Όλα με μέτρο – ο ιδανικός ρυθμός ενυδάτωσης
Οι ειδικοί τονίζουν πως η υπερβολή δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη. Αντίθετα, η κατανάλωση πάνω από 9 ροφήματα ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης καφεΐνης, ανεβάζοντας την πίεση και επηρεάζοντας τον καρδιακό ρυθμό ή την απορρόφηση μετάλλων.





0 σχόλια: