Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η κόπωση πίσω από το τιμόνι είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε πολύωρες διαδρομές. Σύμφωνα με τους κανόνες οδικής ασφάλειας, συνιστάται ο οδηγός να κάνει στάση για ξεκούραση κάθε δύο ώρες ή μετά από οδήγηση περίπου 150-200 χιλιομέτρων.
Η στάση δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλη – ακόμη και 10-15 λεπτά είναι αρκετά για να τεντωθεί το σώμα, να ενυδατωθεί ο οδηγός και να «καθαρίσει» το μυαλό. Ιδανικά, το διάλειμμα περιλαμβάνει μικρή κίνηση ή περπάτημα, ώστε να ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία του αίματος.
Ειδικά αυτές τις ημέρες, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα. Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν την οδήγηση συνεχόμενων ωρών, να πίνουν αρκετό νερό, να μην οδηγούν αμέσως μετά από βαρύ γεύμα και να μοιράζονται την οδήγηση με άλλον συνοδηγό, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Η τήρηση των συχνών στάσεων δεν καθυστερεί απλώς την άφιξη – εξασφαλίζει ότι αυτή θα γίνει με ασφάλεια. Άλλωστε, στις διακοπές, ο δρόμος προς τον προορισμό είναι κι αυτός μέρος της εμπειρίας.





0 σχόλια: