Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

Το σοβαρό λάθος που κάνουμε όλοι με τον κιμά στην κατάψυξη

Οι περισσότεροι βάζουμε λάθος τον κιμά στην κατάψυξη, με αποτέλεσμα κακή απόψυξη και μικροβιακούς κινδύνους.
 Ο κιμάς είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά στη μαγειρική. Από μακαρόνια με κιμά και κεφτεδάκια μέχρι μπιφτέκια και λαδερά, αποτελεί βασικό συστατικό σε αμέτρητες συνταγές της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. 

Για αυτό και οι περισσότεροι φροντίζουμε να έχουμε πάντα λίγο στην κατάψυξη — πρόχειρο για κάθε περίσταση.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν αρκεί μόνο να τον καταψύξεις. 

Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεις τον κιμά στην κατάψυξη παίζει τεράστιο ρόλο τόσο στη διάρκεια ζωής του όσο και στην ποιότητα και ασφάλεια όταν έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσεις.

Το σοβαρό λάθος που κάνουμε όλοι με τον κιμά στην κατάψυξη

Οι περισσότεροι αποθηκεύουν τον κιμά στην κατάψυξη σε κυλινδρική μορφή – είτε απευθείας από τη συσκευασία, είτε πιέζοντάς τον έτσι για ευκολία. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια όχι μόνο καθυστερεί το ξεπάγωμα, αλλά και ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, ειδικά όταν προσπαθούμε να τον ξεπαγώσουμε πρόχειρα.

Αν προσπαθήσετε να ξεπαγώσετε δύο πανομοιότυπα κομμάτια μοσχαρίσιου κιμά (500 γρ. το καθένα), το ένα σε κυλινδρικό σχήμα, το άλλο σε επίπεδη (flat) μορφή, τότε θα διαπιστώσετε πως μετά από 1,5 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου:

-Ο κυλινδρικός κιμάς παραμένει σκληρός και μη μαγειρεύσιμος.

-Ο επίπεδος κιμάς έχει ήδη ξεπαγώσει και είναι έτοιμος για χρήση.

Κιμάς: Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Για καλύτερη συντήρηση και ευκολία:

-Δώσε στον κιμά επίπεδο σχήμα, πιέζοντάς τον σε σακούλα τροφίμων ή τάπερ.

-Χώρισέ τον σε μικρότερες μερίδες, για να ξεπαγώνεις μόνο όσο χρειάζεσαι.

-Σημείωσε ημερομηνία κατάψυξης πάνω στη συσκευασία.

-Προτίμησε λεπτές στρώσεις, όχι πάνω από 2-3 εκατοστά πάχος.

Γιατί έχει σημασία

Η σωστή αποθήκευση δεν είναι απλώς θέμα ευκολίας:

-Ξεπαγώνεις πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.

-Περιορίζεις την ανάπτυξη μικροβίων.

-Μειώνεις τον χρόνο έκθεσης σε θερμοκρασία κινδύνου.

Το τι μορφή δίνεις στον κιμά πριν τον βάλεις στην κατάψυξη μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά κάνει τεράστια διαφορά στην υγιεινή, την ευκολία και τον χρόνο μαγειρέματος.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και αποθήκευσε έξυπνα – για να έχεις πάντα φρέσκο, ασφαλή και έτοιμο κιμά, όποτε τον χρειάζεσαι.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram , στο Twitter και στο Bluesky γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: