Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Χάνεται το τοπικό λίπος;

Κατά καιρούς και για πολλά χρόνια ακούμε συχνά τους προβληματισμούς απο τους διαιτόμενους για κάποια «προβληματικά σημεία του σώματός τους» σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. 

Είναι τα σημεία στα οποία ενδέχεται να έχουμε παραπάνω εναπόθεση λίπους αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα μας. Θα έχετε ακούσει σίγουρα τον όρο «τοπικό λίπος» όπως αποκαλείται από πολλούς.

Εκεί λοιπόν ξεκινάει και ο πονοκέφαλος για πολλούς απο τους διαιτόμενους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουν άσχημα εξ’αιτίας αυτών των σημείων για την εικόνα του σώματός τους. Εστιάζουν σε αυτά ενώ παράλληλα ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούν τρόπους να τα «εξαφανίσουν».

Πολλές φορές είναι διατεθιμένοι να δοκιμάσουν πολλές και ανορθόδοξες μεθόδους για να δουν αποτέλεσμα και εκεί ξεκινάει η παραφιλολογία σε συνδιασμό με την άγνοια.

Διάφοροι «ειδικοί» υπόσχονται θαύματα με ειδικές δίαιτες για επίπεδη κοιλιά, για να εξαφανίσουν το λίπος στα πόδια ή στα μπράτσα. Επίσης κυκλοφορούν διαφόρων ειδών σκευάσματα, μηχανήματα και ζώνες αδυνατίσματος, σάουνες, κρέμες και λάδια σώματος που υπόσχονται εξάλειψη του τοπικού λίπους.

Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει. Χάνεται τελικά το τοπικό λίπος;

Όλοι οι άνθρωποι στο σώμα μας έχουμε λίπος καθότι αυτό είναι απαραίτητο σε πολλές διεργασίες του σώματός μας.

Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται το λίπος στο σώμα μας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, οι βασικότεροι είναι οι εξής:

  • η ηλικία
  • το φύλο
  • η φυλή
  • τα γονίδια και η κληρονομικότητα μας

Τα γονίδια είναι και ο βασικότερος παράγοντας καθορισμού του σωματοτυπού μας και της εναπόθεσης λίπους.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συγκλίνουν σε παρόμοια αποτελέσματα και αναφέρουν πως τα γονίδια μας επηρρεάζουν σε ποσοστά 30-50% τη κατανομή του λίπους στο σώμα μας. Ενδεικτικά κάποια γονίδια τα οποία σχετίζονται με την κατανομή του λίπους είναι τα TBX15, HOXC13, RSPO3 και CPEB4.  

Καθιστώντας λοιπόν σαφές πως ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει την κατανανομή του λίπους στο σώμα μας είναι μεταξύ άλλων και τα γονίδια μας, καταλαβαίνουμε πως η μείωση του τοπικού λίπους μέσω κάποιας ειδικής διατροφής, μηχανήματων αδυνατίσματος, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών προϊόντων σώματος ελαχιστοποιείται.

Επιπρόσθετα, κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινίσουμε είναι η σχέση της γυμναστικής με τη μείωση του τοπικού λίπους. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα βάσει του οποίου δεν υπάρχουν ασκήσεις που να μειώνουν το τοπικό λίπος.

Αυτό που βελτιώνεται με ένα πρόγραμμα άσκησης είναι η συνολική εικόνα του σώματος μας, η υγεία μας και η μυϊκή μας μάζα στα συγκεκριμένα σημεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχουμε και ταυτόχρονη μείωση του λιπώδους ιστού στα σημεία αυτά.

Η μείωση του λιπώδους ιστού γίνεται σε όλο μας το σώμα, χωρίς εμείς να μπορούμε μέσω ασκήσεων να καθορίσουμε από που θα χάσουμε λιγότερο η περισσότερο.

Όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης θα έχουμε απώλεια λιπώδους ιστού στα σημεία με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους.

Καταλήγοντας

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε το τοπικό λίπος είναι να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιπλέον, δεν ξεχνάμε την άσκηση η οποία βελτιώνει τη συνολική μας υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Τέλος, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Μαθαίνουμε να βελτιώνουμε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας καθώς ζούμε μέσα σε αυτό.

Picture of Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: