Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μεγαλώνουν τα πόδια μας όσο μεγαλώνουμε εμείς;

Θα σου περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι πιθανώς μεγαλώνουν τα πόδια μας όσο μεγαλώνουμε εμείς ;

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μάλλον ισχύει. Και εξηγούμε:

Τα 50α γενέθλια είναι για όλους τους ανθρώπους μια ηλικία σταθμός! Όμως όσον αφορά στα πόδια σου πιθανότατα να έχεις φτάσει και σε ένα άλλο ορόσημο: θα έχεις διανύσει περίπου 75.000 μίλια. Αν είσαι αθλητικός τύπος, αυτό το ορόσημο ίσως έχει έρθει πολύ νωρίτερα.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις πως μέχρι την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να έχεις χάσει μέρος (ίσως και το μισό) από το παχύ στρώμα που καλύπτει τα πέλματα των ποδιών σου. Και ίσως να φοράς ένα παπούτσι που είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φορούσες στα 20 σου χρόνια!

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αύξησης του σωματικού βάρους, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα πόδια σου, αλλά επίσης επειδή οι σύνδεσμοι και οι τένοντες σου με την πάροδο της ηλικίας έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους (κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να επιφέρει επώδυνες ρήξεις ή μικρορήξεις).

Ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος του παπουτσιού σου είναι αν έχεις γεννήσει. Στην περίπτωση αυτή οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν επίσης χαλάρωση των συνδέσμων.

Η εμμηνόπαυση είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ποδιών. Εκτός εάν αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή άσκηση, η απώλεια οιστρογόνων και άλλες ορμονικές αλλαγές γενικά, οδηγούν σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση, εάν χαθεί αρκετή οστική μάζα. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων από πίεση σε οποιοδήποτε από τα οστά του ποδιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τα κατάγματα μπορεί να επιδεινωθούν και να προκαλέσουν μετατόπιση των οστών από τη θέση τους.

Υγιής γήρανση σημαίνει και υγιή πόδια, τα οποία πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε με συνέπεια, αφού στηρίζουν ολόκληρο το σώμα μας. Και όπως ισχύει σχεδόν για τα πάντα που αφορούν στην υγεία μας, η πρόληψη είναι η μισή θεραπεία!

Photo by Maridav on Adobe Stock





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: