Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Πονόλαιμος: Τι να φάς όταν δεν μπορείς να καταπιείς

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. 

Πονόλαιμος και συμπτώματα

Συνήθη συμπτώματα αποτελούν η δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία, το αίσθημα καψίματος, η βραχνάδα, ο βήχας, το πρήξιμο των αδένων, η παραγωγή βλέννας.

Όλα τα παραπάνω συνήθως προκαλούν ένα δυσάρεστο αίσθημα. Πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούμε να σιτιστούμε σωστά αφού κάθε μπουκιά προκαλεί πόνο. Ωστόσο, ειδικά αυτό το διάστημα, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να επανέλθει γρήγορα.

Αν, λοιπόν, και εσύ έχεις ξυπνήσει με πονόλαιμο και δεν ξέρεις τι να φας για να αποφύγεις τον πόνο, διάβασε παρακάτω ποιες τροφές μπορείς να καταναλώσεις όταν δεν μπορείς να καταπιείς!

Τσάι με μέλι

Το τσάι με μέλι είναι ευεργετικό και ανακουφιστικό αν σε ενοχλεί ο πονόλαιμος. Η υγρή του μορφή θα σε προστατεύσει από τον πόνο κατά την κατάποση. Το μέλι χάρη στις φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες συμβάλλει στη μείωση του ερεθισμού.

Φτιάξε μια κούπα τσάι, πρόσθεσε μια κουταλιά μέλι και πιες το ζεστό, όχι καυτό για να αποφύγεις μεγαλύτερο ερεθισμό.

Βελουτέ λαχανικών

Βάλε σε μια κατσαρόλα διάφορα λαχανικά (κολοκυθάκια-κολοκύθα, καρότα, σελινόριζα, πράσα, πατάτες). Πρόσθεσε νερό και άστα να βράσουν. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ πολτοποίησέ τα. Έτσι, θα έχεις γρήγορα και εύκολα μια βελουτέ λαχανικών.

Εκτός από την απαλή υφή της που δεν θα ταλαιπωρήσει τον ερεθισμένο σου λαιμό, θα σε γεμίσει με θρεπτικά συστατικά που θα τονώσουν τον οργανισμό και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου!

Πονόλαιμος και κοτόσουπα

Η κοτόσουπα μας μεταφέρει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και στο γιατροσόφι της γιαγιάς. Έχει βρεθεί όμως πως έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Θα μπορέσεις να την καταπιείς εύκολα χωρίς να ερεθίσεις περαιτέρω τον λαιμό σου. Αν προσθέσεις και λεμόνι που έχει αντισηπτικές δράσεις καθώς και διάφορα λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, σκόρδο θα επωφεληθείς και των θρεπτικών συστατικών που θα τονώσουν τον οργανισμό σου.

Porridge

Το porridge ή αλλιώς χυλός βρώμης, είναι η κατάλληλη επιλογή για τις ημέρες που διαρκεί ο πονόλαιμος. Η μαλακή και απαλή υφή του δε θα προκαλέσει πόνο κατά την κατάποση ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες θα σε κρατήσει χορτάτο/-η για περισσότερη ώρα.

Αν προσθέσεις δε μέλι, θα επωφεληθείς και των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Λίγα κομμάτια μπανάνα, όχι μόνο θα απογειώσουν τη γεύση του αλλά θα σου προσφέρουν και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C που περιέχει!

Αυγό

Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Τις ημέρες αυτές, ο οργανισμός έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πρωτεΐνη αφού από πρωτεΐνες συντίθεται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αν ο πονόλαιμος δεν σε αφήνει να καταπιείς, μπορείς να φτιάξεις αυγά ποσέ, μια ομελέτα ή ακόμη και scrambled eggs΄.

Κατανάλωσε τα άφοβα, δεν θα προκαλέσεις μεγαλύτερο ερεθισμό ή πόνο.

Λεμόνι

Το λεμόνι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές δράσεις. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Φυσικά, επειδή η όξινη γεύση του δεν διευκολύνει την κατάποσή του, μπορείς να προσθέσεις μέσα λίγο ζεστό νερό για να το αραιώσεις. Επίσης, μια κουταλιά μέλι και λίγο τζίντζερ θα βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής.

Τραχανάς

Η υψηλή του διατροφική αξία τον εντάσσει στην κατηγορία των υπερτροφών, συν το πλεονέκτημα της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Ο τραχανάς είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες. Παράλληλα, είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2 αλλά καροτενοειδών.

Αν σε έχει πιάσει πονόλαιμος, φτιάξε μια σούπα με τραχανά και κατανάλωσέ τη ζεστή-όχι καυτή. Θα νιώσεις άμεση ανακούφιση και τόνωση!

Γιαούρτι με μέλι

Απαλό στην υφή, κρεμώδες και ιδιαίτερα θρεπτικό, το γιαούρτι αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση αν πονάει ο λαιμός σου και δεν μπορείς να καταπιείς εύκολα.

Τα οφέλη για την υγεία πολλά μεταξύ των οποίων η συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της προαγωγής της κυτταρικής ανοσίας. Αν υποφέρεις από πονόλαιμο, άφησε το γιαούρτι σου να ξεπαγώσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσε λίγο μέλι.

Ρυζόγαλο

Κρεμώδες, απαλό και άκρως γευστικό γλύκισμα ιδανικό για τις μέρες που έχεις πονόλαιμο και δεν μπορείς να καταπιείς εύκολα. Ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα με 4 μόλις υλικά: ρύζι, γάλα, corn flour και μια γλυκαντική ουσία. Προτείνουμε το μέλι που έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες!

Πρόσθεσε από πάνω λίγη τριμμένη κανέλα που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το επιδόρπιό σου είναι έτοιμο! Προσοχή μην το καταναλώσεις καυτό, άστο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου!

Φρουτόκρεμα

Για το τέλος άφησα την πιο εύκολη αλλά και σημαντική τροφή που μπορείς να καταναλώσεις εάν σε έχει πιάσει πονόλαιμος και δυσκολεύεται στην κατάποση: την φρουτόκρεμα!

Διάλεξε τα αγαπημένα σου φρούτα, τοποθέτησέ τα στο blender και φτιάξε στο λεπτό μια κρέμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και νερό. Έίναι όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να τονωθεί και να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Μπορείς να προσθέσεις μέσα μία κουταλιά μέλι, κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) και λίγο γάλα. Θα έχεις ένα γρήγορο, εύκολο και υπερθρεπτικό smoothie που θα σε τονώσει και σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τη φλεγμονή!

Πότε περνάει ο πονός στον λαιμό

Τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου, όταν δεν οφείλονται σε σοβαρότερες παθήσεις, υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (3-7 ημέρες).

Εξοπλίσου με λίγη υπομονή, ξεκουράσου, φάε και ενυδατώσου καλά για να μπορέσει ο οργανισμός σου να επανέλθει γρήγορα!

Αλιόνα Στρατουλάτ Διαιτολόγος/Διατροφολόγος



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: