πως δεν πλένονται όλα τα ρούχα στο ίδιο πρόγραμμα στο πλυντήριο -τα λευκά στους 40 βαθμούς για να μην κιτρινίζουν, ενώ τα μαύρα και γενικά τα σκουρόχρωμα και τα πολύχρωμα στους 30 βαθμούς ή ακόμα και σε κρύο νερό για να μην ξεθωριάζουν-, παρομοίως, δεν πρέπει να πλένονται και με την ίδια συχνότητα.
Δεδομένου αυτού, το better report έφτιαξε έναν χρήσιμο οδηγό σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις κάθε είδος ρούχου.
Τα μπλουζάκια
Τα βαμβακερά T-shirts, τα μακρυμάνικα μπλουζάκια, οι φανέλες και τα πόλο πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση – τα φοράς, τα βγάζεις, τα βάζεις στον κάδο με τα άπλυτα.
Τα πουκάμισα
Το ίδιο ισχύει και για τα πουκάμισα, ανεξαρτήτως υφάσματος, εκτός κι αν συνηθίζεις να φοράς από μέσα πάντα φανέλα. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή θα είναι αυτή που θα απορροφήσει βρωμιά, ιδρώτα και μυρωδιές, μπορείς να τα φορέσεις δύο ή τρεις φορές πριν τα βάλεις στο πλυντήριο ή τα στείλεις στο στεγνοκαθαριστήριο.
Τα παντελόνια
Εδώ όμως το υλικό, το ύφασμα παίζει ρόλο στη συχνότητα πλυσίματος. Φρόντισε τα khakis και τα chinos, τα υφασμάτινα παντελόνια για να το πούμε πιο απλά, να τα πηγαίνεις για πλύσιμο μετά τρεις φορές που θα τα φορέσεις, ενώ τα τζην, αν δεν έχουν λερωθεί, να τα κρατάς στην ντουλάπα για πολύ περισσότερο -περίπου το διπλάσιο, έξι φορές δηλαδή- για να μη μαλακώσει το ύφασμά τους και χάσει την καλή του εφαρμογή και ποιότητα.
Τα εσώρουχα
Μαζί με τις κάλτσες, τα εσώρουχα πρέπει να πλένονται αυστηρά μετά από κάθε χρήση για λόγους υγιεινής.
Οι πιζάμες
Το πλύσιμό τους εξαρτάται από το πόσο πολύ ή λίγο ή καθόλου ιδρώνεις όταν κοιμάσαι. Γενικά, ο κανόνες λέει ότι πρέπει να αλλάζουμε πιζάμες κάθε εβδομάδα -όπως και σεντόνια- και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της εφίδρωσης, πιο συχνά.
Τα ρούχα γυμναστικής
Κανένας τύπος ρούχων δεν συσσωρεύει περισσότερο ιδρώτα, βρωμιά και μυρωδιές από τα ρούχα που φοράς στην προπόνηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, πριν μπεις στο ντους, είναι τα βάλεις στον κάδο των απλύτων. Τα φοράς δηλαδή μία φορά και μετά τα «απορρίπτεις» για λόγους υγιεινής, όπως συμβαίνει και με τα εσώρουχα και τις κάλτσες.
Τα φούτερ και πουλόβερ
Επειδή γενικά τόσο τα φούτερ και τα hoodies, όσο και τα πλεκτά πουλόβερ, από τα ελαφριά μέχρι τα πιο βαριά, σπάνια τα φοράς μόνα τους -συνήθως από μέσα υπάρχει πάντα ένα T-shirt ή μπορεί και πουκάμισο-, που σημαίνει ότι δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα, η συχνότητα πλυσίματος είναι αραιή.
Εδώ που τα λέμε πρέπει κιόλας να μην πλένονται συχνά γιατί ειδικά τα μάλλινα μπαίνουν πανεύκολα στο πλύσιμο.
Τα παλτό και μπουφάν
Προτίμησε τα μάλλινα παλτό και τα μπουφάν να μην τα πλένεις στο σπίτι, αλλά να τα πηγαίνεις στο καθαριστήριο, ιδανικά δύο φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς: μία στα μέσα του χειμώνα και μία ακόμα, με τον ερχομό του καλοκαιριού που δεν πρόκειται να τα ξαναφορέσεις μέχρι να έρθουν τα πρώτα βαριά κρύα του φθινοπώρου.
Τα αξεσουάρ
Τα εποχικά αξεσουάρ -σκούφοι, καπέλα, κασκόλ, γάντια- μαζεύουν βρωμιά όπως και τα ρούχα. Γι’ αυτό, πρέπει να τα πλένεις τακτικά, περίπου τρεις έως πέντε φορές μέσα στους χειμωνιάτικους μήνες.
0 σχόλια: