Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Το δημοφιλές φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας - Το λέει έρευνα

Ο κίνδυνος άνοιας είναι ορατός για τους ενήλικες που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ισχυρίζονται ότι η καθημερινή κατανάλωση φραουλών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για ορισμένα άτομα μέσης ηλικίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nutrients.

Στη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από 30 υπέρβαρους ασθενείς που παραπονέθηκαν για ήπια γνωστική εξασθένηση να απέχουν από την κατανάλωση μούρων - εκτός από ένα ημερήσιο συμπλήρωμα σε σκόνη αναμεμειγμένο με νερό το οποίο κατανάλωναν μαζί με το πρωινό τους γεύμα. Οι μισοί συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών, έλαβαν μια σκόνη ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη μακροπρόθεσμη μνήμη, τη διάθεση και τη μεταβολική υγεία των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωσε την σκόνη φράουλας είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ μάθησης μιας λίστας λέξεων καθώς και σημαντική μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης. «Τόσο οι φράουλες όσο και τα blueberries (μύρτιλα) περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, και προσφέρουν διάφορα οφέλη στην υγεία όπως μεταβολικές και γνωστικές βελτιώσεις», δήλωσε ο Robert Krikorian, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του UC College of Medicine, ο οποίος μελέτησε τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μύρτιλων πέρυσι. «Υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή μύρτιλα έχουν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης κατά τη διαδικασία της γήρανσης», πρόσθεσε.

Ο Krikorian σημείωσε επίσης ότι οι φράουλες περιέχουν ελλαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ, τα οποία έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο Krikorian είπε ότι οι φράουλες στη μελέτη του μπορεί να βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. «Οι εκτελεστικές ικανότητες αρχίζουν να μειώνονται στη μέση ηλικία και το υπερβολικό κοιλιακό λίπος, όπως στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην παχυσαρκία, τείνει να αυξάνει τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», εξήγησε. «Έτσι, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι το δείγμα που χρησιμοποιήσαμε είχε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία συνέβαλαν σε τουλάχιστον ήπια έκπτωση των εκτελεστικών ικανοτήτων. Αντίστοιχα, τα ευεργετικά αποτελέσματα που παρατηρήσαμε μπορεί να σχετίζονται με τον περιορισμό της φλεγμονής στην ομάδα που κατανάλωσε σε καθημερινή βάση φράουλες», κατέληξε.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους συμμετέχοντες και διαφορετικές δόσεις φράουλας, είπε ο Krikorian. Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: