Είναι σημαντικό να επιλέγετε το κατάλληλο λάδι ανάλογα με τον τύπο μαγειρέματος, καθώς κάθε λάδι έχει διαφορετικές ιδιότητες γεύσης, θερμική σταθερότητα και χρήσεις. Εδώ είναι μερικοί από τους κυριότερους τύπους λαδιών και τις κύριες χρήσεις τους:
Ελαιόλαδο (Παρθένο, Παρθένο Εξτρά, Λάδι Σπόρων Ελιάς):
Κατάλληλο για: Ψήσιμο, σαλάτες, σάλτσες.
Σημείωση: Το παρθένο ελαιόλαδο είναι καλό για χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος, ενώ το λάδι σπόρων ελιάς είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες.
Καλαμποκέλαιο:
Κατάλληλο για: Ψήσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο στο φούρνο.
Σημείωση: Έχει υψηλό σημείο καπνίσματος, καθιστώντας το κατάλληλο για ψησταριά.
Σουσαμέλαιο:
Κατάλληλο για: Ψήσιμο, τηγάνισμα, σοτάρισμα.
Σημείωση: Έχει έντονη γεύση και είναι καλό για πιάτα με ανατολίτικη επιρροή.
Καρύδα:
Κατάλληλο για: Ψήσιμο, τηγάνισμα, ζαχαροπλαστική.
Σημείωση: Έχει έντονη γεύση καρύδας, κατάλληλη για γλυκά και ασιατικά πιάτα. Επίσης πολλά λάδια καρύδας χρησιμοποιούνται και με την ενδυνάμωση των μαλλιών για αυτό και χρησιμοποιούνται και σε κρέμες μαλλιών.
Καρυδέλαιο:
Κατάλληλο για: Σαλάτες, αλλαντικά, γενική μαγειρική.
Σημείωση: Έχει ήπια γεύση και είναι κατάλληλο για ψήσιμο και σοτάρισμα.
Έλαιο σόγιας :
Κατάλληλο για: Τηγάνισμα, ψήσιμο, σάλτσες.
Σημείωση: Έχει υψηλή θερμική σταθερότητα και δεν αλλάζει πολύ εύκολα η θερμοκρασία του.
Ηλιέλαιο:
Κατάλληλο για: Ψήσιμο, τηγάνισμα, σοτάρισμα.
Σημείωση: Έχει ήπια γεύση και είναι οικονομική επιλογή. Επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εστιατόρια ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το τηγάνισμα.
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο λάδι για τον τύπο μαγειρέματος που επιλέγετε, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και το αποτέλεσμα του φαγητού σας.





0 σχόλια: