Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: 80% της φροντίδας των αδέσποτων γίνεται από ιδιώτες

Ανάγκη να λάβουν πιο δραστικά μέτρα η πολιτεία και οι δήμοι 

Μας κρατούν συντροφιά όταν έχουμε μια δύσκολη μέρα. Είναι εκεί στην πόρτα του σπιτιού και περιμένουν ένα χάδι ή λίγο παιχνίδι όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά. Ενίοτε θα κάνουν και καμιά μικρή ζημιά, αλλά τους το συγχωρούμε γιατί τα αγαπάμε.

Σκυλάκια, γατάκια, ψαράκια είναι μερικά από τα ζωάκια που επιλέγουν αρκετοί για να μην νιώθουν μόνοι τους. Και τη σημερινή μέρα γιορτάζουν. Όχι μόνο αυτά, αλλά και όσα ζουν μόνα τους στη φύση.

Από το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Και επιλέχθηκε η 4η Οκτωβρίου επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πώς όμως είναι σήμερα η εικόνα με τα δεσποζόμενα αλλά και τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας και στην Ελλάδα γενικότερα;

«Έχουν γίνει βήματα και την τελευταία 10ετία έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Δεν αντικρίζουμε δεκάδες αδέσποτα στους δρόμους. Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν όμως έχουν γίνει βελτιώσεις. Ενδεικτικά στο δήμο Λαγκαδά έχουμε αναφορές για μεγάλο αριθμό από αδέσποτα ή γενικά σε πιο περιφερειακούς δήμους. Στο δήμο Παύλου Μελά που υπήρχε πρόβλημα τρέχουν προγράμματα που έχουν καλυτερεύσει την εικόνα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο ειδικός γραμματέας Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Αγαθαγγελίδης.

Ανεφάρμοστος ο νέος νόμος

Όπως εξήγησε υπάρχουν αρκετά άρθρα στο νέο νόμο για τα ζώα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ιδιαίτερα εστίασε στην κάθετη εφαρμογή του νόμου σχετικά με τις στειρώσεις, που όπως είπε, είναι λανθασμένη. «Εμείς ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος είχαμε εξ αρχής εκφράσει την αντίθεσή μας και κατηγορηθήκαμε γι΄ αυτό. Δεν λύνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα αν γίνουν στειρώσεις σε όλα τα αρσενικά και τα θηλυκά που βρίσκονται σε σπίτια. Η κάθετη εφαρμογή του μέτρου είναι απαράδεκτη… Στα θηλυκά συστήνουμε την στείρωση όταν είναι γύρω στα 4 ετών, όμως δεν υπάρχει θέμα να στειρώνονται και τα αρσενικά. Επίσης θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι και αστυνόμευση στους δρόμους. Όχι όμως πχ στη Νέα Παραλία που κάποιος θα βγάλει το κατοικίδιό του για βόλτα και εκεί σίγουρα θα έχει άδεια και εμβόλια κλπ, αλλά σε παράνομες μάντρες πχ πάνω από τον Περιφερειακό ή στον Δενδροπόταμο όπου υπάρχουν αδέσποτα κουτάβια…», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δυστυχώς σήμερα η φροντίδα για τα αδέσποτα γίνεται κατά 80% από ιδιώτες και μόλις 20% από τους δήμους και την πολιτεία».

Συμπλήρωσε τέλος πως θα πρέπει να υπάρξουν πιο συντονισμένες κινήσεις από την πολιτεία και να “τρέξει” το ζήτημα των καταφυγίων. «Στις Σέρρες πχ έχουν καταφύγιο, το ίδιο και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Ό,τι συμβαίνει είναι από ιδιωτική πρωτοβουλία. Και πολύ φοβάμαι ότι επειδή τα χρηματοδοτικά προγράμματα οικοδόμησης εμπλέκουν και ΜΚΟ ότι θα χαθούν χρήματα…».

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: