Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ανατροπή στην άδεια καραντίνας: Αναπλήρωση με υπερωρίες ως δύο μήνες

Νέα ανατροπή για τις άδειες καραντίνας όσων εργαζομένων έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα επεφύλασσαν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για τις νέες κορονο-άδειες. 

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η άδεια καραντίνας, όπως θεσμοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 για εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, προέβλεπε με την επιστροφή στην δουλειά αναπλήρωση του 50% του χρόνου εργασίας της άδειας καραντίνας με 1 ώρα εργασίας επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Με την χθεσινή ρύθμιση, ο εργαζόμενος που θα βγει σε άδεια καραντίνας λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα και όχι επειδή νοσεί ο ίδιος, υποχρεούται πλέον να αναπληρώνει το 100% των ωρών εργασίας που χάθηκαν στην άδεια καραντίνας, κατά την διάρκεια της οποίας, ωστόσο, πληρώνεται κανονικά στο 100%.

Όπως αναφέρουν πηγές, η αλλαγή αυτή στη νομοθετική ρύθμιση επήλθε και ως κίνητρο υπέρ του εμβολιασμού - είτε με τις πρώτες δύο ή και την τρίτη δόση - καθώς πλέον σε αυτή την φάση της πανδημίας ο ΕΟΔΥ επιβάλλει 5ήμερη (και όχι 7ήμερη ή 14ήμερη) καραντίνα μόνο σε όσους είναι παντελώς ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Άλλωστε δεν θα ήταν δίκαιο, όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακά στελέχη, για τους πλήρως εμβολιασμένους -και με την ενισχυτική δόση- που νοσούν οι ίδιοι να βγαίνουν σε άδεια ασθενείας με το 50% του μισθού για τις πρώτες 3 ημέρες, όπως προβλέπει παγίως ο νόμος, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μένουν σπίτι με άδεια καραντίνας εισπράττοντας το 100% του μισθού και αναπληρώνοντας στη συνέχεια το 50% των χαμένων εργάσιμων ωρών.

Στην απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου δεν αποκλείεται να βάρυνε και το γεγονός πως πλέον οι ημέρες που πρέπει να αναπληρωθούν είναι έως 5 και όχι 7 ή 14 (όπως συνέβαινε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας) με αποτέλεσμα οι επιπλέον ώρες δουλειάς να είναι, στην πράξη, σχεδόν οι ίδιες με το καθεστώς του δεύτερου lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα πάντα είναι η τηλεργασία, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθωτός τηλεργάζεται από το σπίτι και δεν χρειάζεται να αναπληρώσει ώρες δουλειάς με την επιστροφή του στην εργασία.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών:

  • Εργαζόμενοι πλήρως ανεμβολίαστοι.
  • Εργαζόμενοι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική 3η δόση.
  • Εργαζόμενοι εμβολιασμένοι με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση.

Αυτές και μόνο αυτές οι τρεις κατηγορίες πολιτών οφείλουν να παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες στο σπίτι μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Μετά την 5η μέρα επιστρέφουν με αρνητικό τεστ και μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αντίθετα, όσοι έχουν κάνει και την 3η δόση (ή έχουν κάνει τις 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες) δεν έχουν σύσταση καραντίνας, αλλά μόνο χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για 10 ημέρες.

Πως θα εφαρμοστεί η ρύθμιση

Παράδειγμα 1

  • Έστω εργαζόμενος που δουλεύει 5ήμερο, 8ωρο, ο οποίος είναι ανεμβολίαστος ή έχει κάνει τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχει παρέλθει το 6μηνο από την δεύτερη δόση αλλά δεν έχει κάνει την 3η ενισχυτική δόση.
  • Ερχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Μπαίνει σε καραντίνα για 5 ημέρες και έστω πως μένει στο σπίτι 5 εργάσιμες ημέρες.
  • Κατά τη διάρκεια της άδειας καραντίνας πληρώνεται κανονικά στο 100%
  • Οφείλει μετά την καραντίνα και την επιστροφή του στη δουλειά να αναπληρώσει 40 ώρες εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή με 1 ώρα επιπλέον δουλειά την ημέρα.
  • Θα πρέπει να εργάζεται 9 ώρες την ημέρα για 8 εβδομάδες, δηλαδή, για δύο μήνες.

Παράδειγμα 2

  • Έστω ο ίδιος εργαζόμενος, μπαίνει σε καραντίνα για 5 ημέρες αλλά οι δυο είναι Σαββατοκύριακο (π.χ. το τεστ του ατόμου με το οποίο ήρθε σε επαφή βγαίνει θετικό Παρασκευή).
  • Λείπει Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Επιστρέφει Πέμπτη στη δουλειά
  • Οφείλει μετά την καραντίνα και την επιστροφή του στη δουλειά να αναπληρώσει 24 ώρες εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή με 1 ώρα επιπλέον δουλειά την ημέρα.
  • Θα εργάζεται 9 ώρες την ημέρα για 4 εβδομάδες και 4 ημέρες, δηλαδή, για 1 μήνα και κάτι.
  • Με υπεύθυνη δήλωση
  • Για να πάρει την άδεια καραντίνας ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (προφανώς πρέπει να προσκομίσει το τεστ).

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση όσους εργαζόμενους νοσούν οι ίδιοι ή νοσούν τα παιδιά τους. Γι αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται άλλες άδειες.

Όταν είχε νομοθετηθεί, το Σεπτέμβριο του 2020, προέβλεπε άδεια 7 ή 14 ημέρες, καθώς αυτά προέβλεπαν τότε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τώρα οι μέρες αυτές θα αναπροσαρμοστούν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ (π.χ. 5νθήμερη καραντίνα για τους ανεμβολίαστους κ.λπ.).

Αναλυτικά, η νέα ρύθμιση αναφέρει «το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α' 177), περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζομένους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4722/2020, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε περιορισμό».

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που νοσούν

Διαφορετική άδεια ισχύει για τους εργαζόμενους όταν νοσούν οι ίδιοι. Με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες, Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, καταργείται για τους εργαζόμενους που νοσούν η πρόβλεψη της ιατρικής γνωμάτευσης για την άδεια ασθένειας. Έτσι πλέον ο εργαζόμενος που νοσεί θα χρειάζεται μέχρι τις 15 Απριλίου μόνο θετικό rapid test για να λάβει την νέα ειδική άδεια ασθενείας έως 5 ημερών. Με την νέα ρύθμιση η διαδικασία γίνεται απλούστερη και ευκολότερη.

Η άδεια αυτή πληρώνεται όπως και κάθε άλλη άδεια ασθενείας (από τον εργοδότη και τον ΕΦΚΑ). Δηλαδή 50% του μισθού για τις πρώτες τρεις ημέρες από τον εργοδότη και 100% για τις άλλες δύο ημέρες από τον ΕΦΚΑ και τον εργοδότη.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

  • Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  • Η άδεια μπορεί να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Η άδεια συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022.





 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: