Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιοι μπορούν να αλλάξουν εμβόλιο για τη δεύτερη δόση

Τη νέα σύσταση για παύση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία και τη στρατηγική της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. 

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία του κορωνοιού και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο. Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.

Παραμένει ωστόσο η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν και την πρώτη δόση και σε μικρότερες ηλικίες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση.

Συγκεντρωτικά από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους όσοι κάτω των 60 έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για πρώτη δόσημε AstraZeneca θα λάβουν μήνυμα που θα τους ενημερώνει για τη νέα σύσταση και τη δυνατότητα που θα έχουν εάν το επιθυμούν να αλλάξουν το σκεύασμα με το οποίο θα εμβολιαστούν.

Για όσους έχουν εμφανίσει θρόμβωση/θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης. Αν έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία, δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα, έως ότου βρεθεί η φόρμουλα.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: