Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Ο δεκάλογος του καλού φιλοξενούμενου

Οι βαλίτσες σας είναι έτοιμες και τα εισιτήρια μόλις εκτυπώθηκαν. Είστε καλεσμένη για διακοπές σε φιλικό σπίτι και ο οικοδεσπότης σας θα κάνει σίγουρα τα πάντα για να περάσετε τέλεια. Εσείς πώς θα το ανταποδώσετε και ποια είναι εκείνα τα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε μια αρμονική συγκατοίκηση;
Διαβάστε τις 10 πιο σημαντικές συμβουλές για να γίνετε ο καλύτερος φιλοξενούμενος.

1. Μην απαιτείτε την προσοχή του οικοδεσπότη όλο το 24ωρο
Ο καλός φιλοξενούμενος καταλαβαίνει ότι οι οικοδεσπότες του έχουν κι αυτοί τη δική τους καθημερινότητα και δεν περιμένουν από αυτούς να την αφήσουν στην άκρη λόγω μιας φιλοξενίας.

Μπορεί εσείς ως επισκέπτης να είστε σε διακοπές, αλλά δεν συμβαίνει (απαραίτητα) το ίδιο και με τον οικοδεσπότη σας και μπορεί να πρέπει να πάει για δουλειά, να βγάλει τον σκύλο βόλτα και τόσα άλλα πράγματα που κάνει κάθε μέρα.

Μπορεί ακόμα και να θέλει λίγο χρόνο να ηρεμήσει χωρίς να τον ρωτάτε συνέχεια πού είναι το κάθε τι. Δώστε στον οικοδεσπότη σας λίγο προσωπικό χρόνο, διαφορετικά και όλοι θα καταλήξετε εξουθενωμένοι από την προσπάθειά σας να είστε κοινωνικοί.

2. Μην περιμένετε να σας κάνει κάθε μέρα ξενάγηση
Ο σωστός φιλοξενούμενος είναι αυτάρκης. Ξέρει ποια μέρη θέλει να δει, έχει κάνει την έρευνά του για τα εστιατόρια που θέλει να επισκεφτεί και δεν φοβάται να κινηθεί με τα Μέσα χωρίς τη βοήθεια του οικοδεσπότη του.

Με άλλα λόγια, είναι πλήρως υπεύθυνος για τις διακοπές του. Ένας οικοδεσπότης σίγουρα απολαμβάνει να δείχνει τον τόπο του σε κάποιον και να του δίνει τις καλύτερες συμβουλές. Αρκεί να μην έχετε την απαίτηση να σας συμβουλεύει για κάθε σας βήμα.

3. Μην πάτε με άδεια χέρια
Το πιο πιθανό είναι ο οικοδεσπότης σας να έχει ετοιμάσει τα πάντα κατά την άφιξή σας. Θα έχει καθαρίσει το σπίτι, θα έχει στρώσει καθαρά σεντόνια και θα έχει γεμίσει το ψυγείο για το πρωινό σας.

Το λιγότερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να ανταποδώσετε την περιποίηση με ένα όμορφο δώρο. Ένα καλό μπουκάλι κρασί ή ένα δώρο για το σπίτι αρκούν. Αλλά σε καμία περίπτωση μην εμφανιστείτε με άδεια χέρια.

Εξίσου καλή ιδέα είναι και ένα ευχαριστήριο δώρο κατά την αναχώρησή σας. Σίγουρα τις μέρες που θα περάσετε με τους ανθρώπους που σας φιλοξενούν, θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε τα γούστα τους ή αν χρειάζονται κάτι για το σπίτι.

Εκμεταλλευτείτε το αγοράζοντας ένα δώρο που θα δείχνει την ευγνωμοσύνη σας για την φιλοξενία αλλά και τους καλούς σας τρόπους.

4. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο ότι περιλαμβάνεται στη διαμονή
Το να εξοικονομείτε χρήματα στις διακοπές σας μένοντας σε κάποιο φίλο αντί σε ξενοδοχείο είναι εξαιρετικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σας προσφέρουν και τα πάντα.

Να είστε ευγνώμων για τον πρωινό καφέ που σας προσφέρουν και μην διστάσετε να κάνετε κι εσείς κάποια ψώνια για το σπίτι ή να προσφερθείτε να μοιραστείτε κάποια έξοδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πείτε ευχαριστώ είναι να κεράσετε τον οικοδεσπότη σας ένα όμορφο δείπνο. Και φυσικά μην πάτε χωρίς τα δικά σας είδη μπάνιου. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε μαζί σας στο αεροπλάνο, μπορείτε να αγοράσετε σαμπουάν και ό,τι άλλο χρειάζεστε όταν φτάσετε στον προορισμό σας.

5. Μην είστε ιδιότροποι στο φαγητό
Οι διατροφικές συνήθειες του καθενός είναι δική του δουλειά. Αλλά αν δεν είστε πρόθυμοι να φάτε ό,τι μαγειρεύουν στο σπίτι που σας φιλοξενούν, φροντίστε να προμηθευτείτε τα δικά σας τρόφιμα από το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ. Ένας “δύσκολος” φιλοξενούμενος στο φαγητό μπορεί εύκολα να γίνει ενοχλητικός.

6. Ο οικοδεσπότης σας δεν είναι υποχρεωμένος να συμμαζεύει
Ο σωστός φιλοξενούμενος καταλαβαίνει ότι μένει σε σπίτι και όχι σε ξενοδοχείο με καθημερινή καθαριότητα. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να στρώνετε το κρεβάτι σας, να πλένετε το ποτήρι του καφέ σας, να βοηθάτε στο μαγείρεμα ή να αφήνετε το μπάνιο καθαρό.

7. Μην σκαλίζετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια του σπιτιού
Κάποιοι οικοδεσπότης θέλουν να κάνουν τον φιλοξενούμενό τους να νιώσει “σαν στο σπίτι του”. Αλλά καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε πριν αρχίσετε να ψάχνετε όλο το μπάνιο για εκείνη την ασπιρίνη που χρειάζεστε ή για μια καινούρια πετσέτα.

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του οικοδεσπότη και μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο χωρίς πρώτα να ρωτήσετε.

8. Πάντα βάζετε δική σας βενζίνη στο αυτοκίνητο
Ναι, θα γλιτώσετε τα έξοδα των ταξί και του νοικιασμένου αυτοκινήτου. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, μην ξεχνάτε να βάζετε βενζίνη, εφ’ όσον σας έχει δανείσει το αυτοκίνητο του ο οικοδεσπότης σας.

9. Μην κάνετε κατάληψη στο μπάνιο
Είναι αρκετά πιθανό το πρωί ή με την επιστροφή τους στο σπίτι οι οικοδεσπότες σας να χρειάζονται το μπάνιο. Γι’ αυτό προνοήστε και ρωτήστε ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το χρησιμοποιείτε εσείς. Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα όλων.

10. Μην αγνοείτε τα βασικά
Ο καθένας έχει τις δικές του συνήθειες, αλλά ως φιλοξενούμενος θα πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες του σπιτιού. Αν σας δώσει κλειδί, μην ξεχνάτε να κλειδώνετε πριν φύγετε και φροντίστε να μην κάνετε θόρυβο όταν επιστρέφετε στο σπίτι, ειδικά αν κοιμάται ο οικοδεσπότης.

Ρωτήστε πριν βάλετε τα ποτήρια του κρασιού στο πλυντήριο και μην χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα κάθε μέρα.

Μην ξεχνάτε την περίφημη φράση του Βενιαμίν Φραγκλίνου: «Ο επισκέπτης είναι σαν το ψάρι. Μετά από τρεις μέρες αρχίζει να βρωμάει». Γι’ αυτό φροντίστε να μην μείνετε παραπάνω μέρες από όσες πρέπει.
Από τη Σοφία Κροκιδά



ads
Adbox



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: