Ποια είναι η θρεπτική αξία και τα οφέλη στην υγεία;
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (92%) και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για ενυδάτωση, ιδιαίτερα ο χυμός του.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, θειαμίνη (Β1), πυριδοξίνη (Β6), βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
• Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
• Είναι πλούσιο σε κάλιο που μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
• Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
• Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
• 1 μερίδα καρπούζι= 200γρ = 1 λεπτή φέτα καθαρισμένη =~ 60 θερμίδες!
Το ήξερες ότι…
Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα;
Watermelon Tip
Το καρπούζι είναι καλύτερα να τρώγεται ώριμο καθώς
σε αυτή τη μορφή παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Περιέχει, όμως, αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι δεν πρέπει καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες!
Πώς να το καταναλώσετε
• Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε φέτες ή να το προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες.
• Μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα.
• Μπορείτε να το συνδυάσετε με ελιές, φέτα ή και χαλούμι.
• Μπορείτε ακόμα να το απολαύσετε και στη σχάρα.
0 σχόλια: