Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Αυτές είναι, φίλε μου,οι γυναίκες! Ή μήπως όχι;

Οι συζητήσεις σε παρέες κάποια στιγμή στρέφονται και σε συνήθεις πρακτικές ή χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε ένα από τα δύο φύλα. Εστιάζοντας στις γυναίκες, λοιπόν, ας δούμε κάποια διαδεδομένα στερεότυπα.

  1. Όλες οι γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά.
Αλήθεια θέλουν να κάνουν παιδιά όλες οι γυναίκες; Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν αποκτούν παιδιά γιατί δε θέλουν και όχι λόγου κάπου ιατρικού προβλήματος των ίδιων ή των συντρόφων τους. Πρόκειται για γυναίκες που είτε έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους ή που η μητρότητα δεν αποτελεί τον κύριο στόχο τους. Δεν έχουν έρθει όλες οι γυναίκες στον πλανήτη με τελικό στόχο ζωής να αναπαραχθούν!
  1. Οι γυναίκες είναι επιπόλαιες και νοιάζονται για τα υλικά αγαθά.
Η κοινωνία εδώ και πολλούς αιώνες απαιτεί από τις γυναίκες να είναι αυτές που θα εξοπλίσουν ένα νοικοκυριό, θα φροντίσουν την εμφάνισή τους στο έπακρο, θα ψωνίσουν τα απαραίτητα (για οποιαδήποτε περίσταση, ενώ αν δεν ψωνίσουν οι ίδιες, θα έχουν δώσει μια λίστα με ψώνια στο σύζυγο). Επομένως, τους ζητά να ασχολούνται με την ύλη. Μια γυναίκα θεωρείται «γνήσιο θηλυκό» όταν περιποιηθεί την εμφάνισή της, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει κάποιο χρόνο της ζωής της για αγορές καλλυντικών και παπουτσιών. Αν ζούσαμε σε μια δίκαιη κοινωνία, τότε θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε εύκολα πως και οι άνδρες σήμερα δεν υστερούν σε ματαιοδοξία και επιπολαιότητα…
  1. Οι γυναίκες θέλουν έναν άνδρα να τις προστατεύει.
Σε εποχές που τα πράγματα ήταν δύσκολα για μια γυναίκα, όπου μια βραδινή έξοδος θα έληγε λίγο μετά τη δύση του ήλιου, μπορεί και να υπήρχε κάποια λογική εξήγηση για ένα τέτοιο στερεότυπο. Στη σημερινή κοινωνία, όμως, οι γυναίκες δε θέλουν ένα σύντροφο για να τον μεταχειρίζονται ως σωματοφύλακά τους, αλλά για να τον αγαπούν και να μοιράζονται στιγμές μαζί του.
  1. Οι γυναίκες τρελαίνονται για σοκολάτα.
Η αλήθεια είναι πως και τα δύο φύλα αγαπούν τη σοκολάτα. Υπάρχουν, φυσικά, άνθρωποι που δεν την προτιμούν, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πως οι γυναίκες τρώνε σοκολάτα μανιωδώς ενώ οι άνδρες σχεδόν καθόλου. Το στερεότυπο των γυναικών που τρελαίνονται για σοκολάτα προέρχεται από ένα άλλο στερεότυπο: οι γυναίκες, όταν περιμένουν την περίοδό τους, ή κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκών. Σε μερικές περιπτώσεις ισχύει, σε άλλες, όμως όχι.
  1. Οι γυναίκες δεν είναι τόσο σεξουαλικές όσο οι άνδρες.
Η γυναικεία σεξουαλικότητα κρύβεται και παρουσιάζεται ως κάτι μυστηριώδες και τρομακτικό με μεγάλη επιτυχία για πολλές εκατονταετίες. Η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι ακόμη και σήμερα ένα θέμα συζήτησης που φέρνει σε αμηχανία όσους το θίξουν, μιας και οι γυναίκες θεωρείται πως δεν έχουν τα ίδια σεξουαλικά ένστικτα, επιθυμίες και φαντασιώσεις όπως οι άνδρες.
Οι γυναίκες θεωρείται πως δύσκολα θα δοκιμάσουν μια νέα σεξουαλική εμπειρία, πως συνδέουν το σεξ με τις σχέσεις, πως «ντρέπονται» να εκφράσουν σεξουαλικές επιθυμίες και πως δεν είναι ο ρόλος τους να καθοδηγήσουν το σύντροφό τους κατά την ερωτική πράξη. Σκεφτείτε ξανά όλα αυτά και αναρωτηθείτε εάν όντως ισχύουν ή εάν πρόκειται για μια αντιμετώπιση της γυναίκας ως άσπιλης συζύγου…
Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, ειδικά αυτά που στοχεύουν στην περιγραφή των δύο φύλων, είναι πολλά. Άλλα έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών και μελετών, άλλα είναι έκδηλο πως αφορούν σε παλαιότερες εποχές και κοινωνικές νόρμες. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να σκεφτόμαστε πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πως  οι εποχές αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μερικές φορές είναι απλώς αστείο να θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα.




SHARE THIS

0 σχόλια: