Υπάρχει η φίλη που θα κάνεις να δεις 8 μήνες και το δευτερόλεπτο που θα ξαναβρεθείτε, θα νιώσεις σαν να μην έχει περάσει μία μέρα. Που ξέρει τι σκέφτεσαι πριν το σκεφτείς. Που θυμάται πότε έχουν επέτειο οι γονείς σου και που, όταν είναι σπίτι σου, φοράει πιτζάμες και είναι μία από 'σας. Και υπάρχουν και όλες οι άλλες φίλες.
Όταν έχεις καιρό να τη δεις…
Όταν έχεις καιρό να δεις μια φίλη, ξέρεις ότι θα πρέπει να προσπεράσετε υπομονετικά μια πρώτη φάση αμηχανίας κατά το πρώτο μισάωρο (;) της συνάντησής σας. Όταν έχεις καιρό να δεις την κολλητή σου, ξέρεις ότι θα περάσετε απ’ ευθείας στο «Τι βλακείες λες, μωρέ;» ή στο «Σ’ αγαπάω, μη με ξαναφήσεις ποτέ!» (αναλόγως των διαθέσεων και της κουβέντας).
«Μήπως με παχαίνει;»
Πάτε μαζί για ψώνια. Μπαίνεις στο δοκιμαστήριο. Βγαίνεις απ’ το δοκιμαστήριο με φόρεμα-μπομπονιέρα που σε κάνει να μοιάζεις με παράνυφο, ενώ εσύ ήθελες να φέρνεις λίγο σε Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, στο κομψό της. Ρωτάς: «Πώς είμαι;». Μια κοινή γνωστή ή περίπου φίλη, θα απαντήσει «Κοίτα, δεν είναι άσχημο.» ή κάτι παρεμφερές. Η καλύτερή σου φίλη θα εκτοξεύσει αυθόρμητα φαρμάκι: «Ίου, ΒΓΑΛ’ΤΟ και βάλε το άλλο το μαύρο!».
Ουδείς προσφιλέστερος του βαριεστηθέντος
Με τους φίλους περνάς καλά, μιλάς, γελάς, συζητάς με πάσα σοβαρότητα και ούτω καθεξής. Με τους κολλητούς σου φίλους μπορείς κάλλιστα και να βαρεθείς. Λέγοντας… τίποτα, αράζοντας στον καναπέ, κοιτάζοντας το ταβάνι, χαζεύοντας την αρχική σελίδα του Facebook. Περνώντας παρέα υπέροχες, βαριεστημένες, σιωπηλές, αντιπαραγωγικές ώρες.
(Αρμένικη) βίζιτα
Η φίλη έρχεται σπίτι σου και νιώθει άνετα. Ξέρει που είναι τα ποτήρια και το κρασί, δεν θα μπει στον κόπο να φέρει απαραίτητα ένα γλυκό για να μην την κακοχαρακτηρίσεις («μ’ άδεια χέρια ήρθε πάλι η γαϊδούρα»). Η κολλητή φίλη, όμως, δεν έρχεται για να επισκεφτεί. Έρχεται για να συγκατοικήσει. Βγάζει τα παπούτσια της, φοράει τις πιτζάμες σου, σου αρπάζει το τηλεκοντρόλ απ’ τα χέρια κι άμα σου πει «Πεινάω» της απαντάς θρασύτατα (αλλά και λίγο τρυφερά): «Ψωμί και υλικά για τοστ ξέρεις που έχει. Τι μου το λες;».
Μονάδα μέτρησης φιλίας: «Έλα, έχω εγώ λεφτά»
Κολλητός φίλος είναι αυτός που στην ανακοίνωση «Δεν μπορώ, δεν έχω λεφτά» απαντά με το αφοπλιστικό και 200% ειλικρινές: «Ε, και; Έχω εγώ.»
Οικογενειακές ιστορίες
Οι φίλοι ξέρουν τους γονείς σου –τους έχουν γνωρίσει, τους συμπαθούν και νιώθουν οικεία. Η κολλητή σου φίλη, όμως, ξέρει πότε έχει γενέθλια ο μπαμπάς σου, ξέρει ότι δεν πρέπει να μιλάει για πολιτικά μπροστά στον παππού σου κι έχει ακούσει τέσσερις χιλιάδες φορές τη μάνα σου να λέει την ίδια ιστορία.
Η χαρά σου της δίνει χαρά
Ενώ είναι πολύ εύκολο να λυπηθείς με τη στεναχώρια των άλλων –ακόμη και μ’ αυτών που οριακά δεν ξέρεις- το να χαρείς με τη χαρά κάποιου σημαίνει ότι τον αγαπάς πολύ. Σίγουρα θα στεναχωρηθείς όταν συμβεί κάτι κακό στην κολλητή σου φίλη, όμως όταν πάρει τελικά αυτή την ρημάδα την αύξηση, όταν γεννήσει κι όλα έχουν πάει καλά ή όταν πάρει επιτέλους τηλέφωνο εκείνος ο αχαΐρευτος ο Τάκης που ηράσθη παράφορα, θα χαρείς σαν να πήρες εσύ λεφτά, σαν να έφερες εσύ στον κόσμο ένα παιδί και σαν να πήρε εσένα τηλέφωνο ο μεγάλος σου έρωτας.
«Έλα να βγάλουμε μια selfie»
Η φίλη θα ποστάρει μια φωτογραφία που είστε μαζί κι εκείνη έχει βγει καλή. Η πραγματική φίλη θα ποστάρει μια φωτογραφία που είστε κι οι δύο κούκλες (και φτου σας, μη σας ματιάσουν).
Το πρόβλημά σου είναι και δικό μου
Σας έχει τύχει να συμβαίνει κάτι λιγότερο ή περισσότερο τραγικό –πάντως σαφώς δυσάρεστο για τη φίλη σας- να μαζεύεστε για να το κουβεντιάσετε και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες ν’ αρχίζουν κάποια στιγμή να λένε διάφορα άσχετα, να βγαίνουν εκτός θέματος, να κάνουν πλάκα κι εσείς να σκέφτεστε «Μα πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό που της συμβαίνει;». Ε. Αυτό σημαίνει, ότι είστε κάποιου η καλύτερη φίλη (και αυτός ο κάποιος είναι σίγουρα τυχερός).
Όταν… τρως μια τούμπα
Η φίλη: Είσαι καλά; Χτύπησες; Πω-πω, ευτυχώς που δεν έσπασες τίποτα.
Η κολλητή: ΧΑΧΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑΧ. Πώς έσκασες έτσι! ΧΑΧΑΑΧΧΑΑΑΑΧΧΑΧ.
0 σχόλια: