Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Πως ένα καλαμάκι μπορεί να αποτρέψει το βιασμό


Σύμφωνα με το RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network), στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας Αμερικανός άνδρας, γυναίκα ή παιδί, δέχεται σεξουαλική επίθεση κάθε 98 δευτερόλεπτα.
Αρκετά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν μετά που ο θύτης ναρκώνει το θύμα εν αγνοία του, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ουσίες που ρίχνει στο ποτό του θύματος – τα λεγόμενα «date rape drugs».

 Οι ουσίες αυτές συνήθως δεν έχουν κάποια μυρωδιά ή γεύση που να κάνουν το θύμα να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μετά τη λήψη, το άτομο βιώνει αδυναμία, σύγχυση και απώλεια ελέγχου, καταστάσεις που διευκολύνουν τον επίδοξο βιαστή αφού το θύμα αδυνατεί να αντιδράσει.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει από τους γονείς μας ή έχουμε πει στα παιδιά μας «πρόσεχε να μην σου ρίξουν κάτι στο ποτό σου», πριν από κάθε έξοδο. Πόσο εύκολο όμως είναι να έχεις τα μάτια σου πάνω στο ποτήρι σου όση ώρα είσαι έξω, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός; Σχεδόν αδύνατο. 

Και εφόσον οι ουσίες δεν ανιχνεύονται από τις αισθήσεις μας πριν να είναι πολύ αργά, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε και κανένας τρόπος πρόληψης. Τα νέα όμως έρχονται από το Miami των ΗΠΑ και μας πληροφορούν πως πλέον υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ απλή!

Τρία έφηβα κορίτσια που φοιτούν στο Λύκειο Gulliver στο Miami, σκέφτηκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο πρόληψης αυτών των επιθέσεων: το καλαμάκι.

Συγκεκριμένα η Susana Cappello, η Carolina Baigorri και η Victoria Roca, ανέπτυξαν το Έξυπνο Καλαμάκι, το οποίο τοποθετείται στο ποτό και ανιχνεύει τις τρεις ναρκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στις περιπτώσεις «date rape» (Rohypnol, GHB, Ketamine). 

Το καλαμάκι θα πληροφορεί τον χρήστη αν το ποτό του είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι, αφού αν ανιχνεύσει κάποια από τις τρεις ουσίες αλλάζει χρώμα. 

Τα κορίτσια εμπνευστήκαν όταν πληροφορήθηκαν πως 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 6 άνδρες αναφέρουν ότι δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Κολλέγιο. 

Λαμβάνοντας μέρος σε ένα διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, ανέπτυξαν την ιδέα τους και κέρδισαν ανάμεσα σε 300 συμμετοχές. Η Cappello αναφέρει σε συνέντευξή της πως «…ο μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε πως οι έξυπνες ιδέες είναι αυτές που βοηθούν τους ανθρώπους, έτσι σκεφτήκαμε μια απλή, εύκολη και φθηνή λύση».

Οι νεαρές έχουν πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και την περίοδο αυτή είναι στη διαδικασία να λανσάρουν το Έξυπνο Καλαμάκι στην αγορά, προγραμματίζοντας την διαφημιστική καμπάνια και την ιστοσελίδα τους.

Το έξυπνο καλαμάκι μπορεί να μην είναι η λύση για την εξάλειψη των σεξουαλικών επιθέσεων. Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά πως η ιδέα των κοριτσιών, μπορεί να κάνει την διαφορά στην πρόληψη των σεξουαλικών επιθέσεων αλλά και στη μείωση των ποσοστών βιασμού που προκύπτουν μέσα από τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά ανά το παγκόσμιο.

Θέκλα Βασιλείου

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ: 210 77 89 890
www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79






ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: