Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Οταν το σεξ μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο

Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ με τον/την σύντροφό του είναι «έχω πονοκέφαλο». Για κάποιους, όμως, το ίδιο το σεξ μπορεί να προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο.
Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι εξουθενωτικοί - ένας αμείλικτος πόνος μέσα στο κεφάλι σου. 

Μερικές φορές είναι μία ενόχληση και άλλες φορές αισθάνεσαι σαν κάποιος να σου χτυπάει το κεφάλι με ένα σφυρί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η δεύτερη αιτία πόνου μετά τον πόνο στη μέση και απασχολεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

Υπάρχουν άνθρωποι όμως που μετά τη σεξουαλική επαφή εμφανίζουν πονοκέφαλο, γνωστό ως κεφαλαλγία της συνουσίας (πονοκέφαλος του σεξ).

Οι πονοκέφαλοι αυτοί δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, «αλλά υπάρχει η υποψία πως δεν δηλώνονται συχνά, επειδή ο ασθενής ντρέπεται να μιλήσει για αυτούς», σημειώνει ο Dr Εlliot Shevel, σεξολόγος και συντάκτης στο British Journal of Medical Practitioners.

Ο πονοκέφαλος αυτός προκαλεί ανησυχία, αλλά συνήθως είναι αθώος και πρόκειται για κεφαλαλγία αγγειακής κυρίως αιτιολογίας.

Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προϋπάρχουσα ημικρανία, αλλά και ψυχολογικά αίτια. Στις γυναίκες, οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν τη μυϊκή σύσπαση και ψυχολογικούς λόγους.

Οι πονοκέφαλοι του σεξ μπορεί να διαρκέσουν από πέντε λεπτά μέχρι 24 ώρες με αρκετή ένταση, ή ακόμη και για τρεις ημέρες με μέτρια ένταση.

Συνολικά 1 άτομο στα 100 θα παρουσιάσει πονοκέφαλο του σεξ σε κάποια φάση της ζωής του. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν τα πρώτα επεισόδια όταν είναι μεταξύ 20 και 24 ετών ή μεταξύ 35 και 44 ετών.

Σύμφωνα με τον ειδικό υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρει κάποιος από πονοκέφαλο του σεξ όταν είναι κουρασμένος, αγχωμένος ή αν έχει κάνει πολλές φορές σεξ συνεχόμενα. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τις στάσεις του σεξ και τον βαθμό ενθουσιασμού κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μια θεωρία για τους πονοκεφάλους που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι μετά το σεξ, είναι το γεγονός πως το σεξ είναι παρόμοιο με τη σωματική άσκηση, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται οποιαδήποτε νέα σεξουαλική δράση μέχρι να υποχωρήσει εντελώς ο πονοκέφαλος. Διαφορετικά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστούν ξανά τα ίδια συμπτώματα.

Η γυμναστική, η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ και ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μερικοί από τους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη αυτού του είδους πονοκεφάλου.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: