Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός φάρμακο: Κολχικίνη προτείνει ελληνική ερευνητική ομάδα

Κορονοϊός φάρμακο: Η κολχικίνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και κατατέθηκε από επιστημονική ομάδα ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ.
Κορονοϊός φάρμακο: Ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά στη χρήση ενός γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του COVID-19 κατέθεσε ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο.

Στο ερευνητικό πρωτόκολλο συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα: Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention): Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Κέντρα Εξωτερικού

Department of Cardiovascular Medicine - Yale University, USA
Υπεύθυνος: Prof. Michael Cleman
Department of Cardiovascular Medicine, Humanitas Clinical and Research Institute, Rozzano, Milan, Italy
Υπεύθυνοι: Dr. Bernhard Reimers (Director), Prof. Giulio Stefanini
Cardiology Department, Hospital Universitario y Politécnico La Fe
University of Valencia. Valencia (Spain)
Υπεύθυνος: Dr. Luis Martínez Dolz MD, PhD, FESC (Director, Ass. Prof)

Τι είναι η κολχικίνη
Η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων. Επίσης η κολχικίνη μειώνει την χημειοταξία και φαγοκυττάρωση των λευκοκυττάρων και αναστέλλει τον σχηματισμό και την απελευθέρωση μιας χημειοτακτικής γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται κατά την φαγοκυττάρωση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Αναστέλλει τη συναρμολόγηση των μικροσωληνίσκων σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων, πιθανώς μέσω της σύνδεσής της και παρεμβαίνοντας με στον πολυμερισμό της τουμπουλίνης (υπομονάδας μικροσωληνίσκων).

Την τελευταία 10ετία, οι Δευτεραίος, Στεφανάδης και Κλήμαν (από το Yale University) χρησιμοποίησαν την κολχικίνη στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της επαναστένωσης των stent, δημοσιεύοντας ερευνητικά αποτελέσματα σε επιστημονικά περιοδικά.

Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.

Η πιθανότατα να έχει θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με κορονοϊό ενισχύεται πολύ και από το γεγονός ότι μετά την ελληνική ερευνητικό ομάδα και ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, ετοιμάζεται να χορηγήσει το φάρμακο σε 6.000 άτομα θετικά στον ιό, έχοντας ανακοινώσει σχετικό πρωτόκολλο.





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: