Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Προστατεύει η μάσκα από τον κοροναϊό;

Οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της χειρουργικής μάσκας, εξέδωσαν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Για τους επαγγελματίες Υγείας και όχι για το κοινό, προορίζεται η χειρουργική μάσκα. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ πιο σημαντικά στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και εκπρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα (φωτογραφία κάτω).

Μιλώντας στο ραδιόφωνο "Θέμα 104,6", ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για "επιδημία μάσκας", την ώρα που πιο αποτελεσματικά είναι απλά μέτρα προστασίας: δεν πιάνουμε το πρόσωπο μας και όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης απομονωνόμαστε στο σπίτι μας για να μην κολλήσουμε τους άλλους.

Πληροφορίες και μέτρα προστασίας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ενώ οδηγίες απευθύνει και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Παρόμοια εκτίμηση εκφράζει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος:

"Η συνηθέστερη μέθοδος πρόληψης της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης είναι το εμβόλιο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν και άλλες μεθόδους πρόληψης, μεταξύ των οποίων και η χρήση χειτουργικής μάσκας!

Όμως μας προστατεύει η χειρουργική μάσκα από τον ιό της γρίπης; Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται από το στόμα και τη μύτη κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να απλωθούν ακόμα και σε απόσταση περίπου 2 μέτρων.

Αρκετοί πιστεύουν ότι αν φορέσουν χειρουργική μάσκα, μπορεί να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στους πνεύμονες. Το σκεπτικό που δικαιολογεί τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι 'εφόσον προστατεύει το χειρουργό, θα προστατεύει και εμένα'.

Ωστόσο, ο σκοπός της μάσκας δεν είναι να προστατεύσει το χειρουργό, αλλά να μην επιτρέψει στα σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη του να εισέλθουν στο τραύμα του ασθενούς".

Τύποι
Επιστήμονες εξηγούν στο Iatronet πως υπάρχουν πολλών ειδών χειρουργικές μάσκες, οι οποίες, ωστόσο, έχουν τον ίδιο τρόπο χρήσης.

Η έγχρωμη πλευρά πηγαίνει προς τα έξω, είτε αυτή είναι πράσινη (σκούρα ή ανοιχτόχρωμη) είτε ροζ.

Σε ορισμένους τύπους, υπάρχει σύρμα στο ένα από τα δύο άκρα, το οποίο πηγαίνει στην πάνω πλευρά και προσαρμόζεται στη μύτη.

Η εξωτερική πλευρά, είναι κατασκευασμένη από υδρόφοβο υλικό, το οποίο δεν είναι απολύτως αδιάβροχο, αλλά δεν επιτρέπει να περνούν σταγονίδια προς το στόμα.

Η εσωτερική πλευρά, είναι κατασκευασμένη από υδρόφιλο υλικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά του στόματος (αναπνοή, σάλιο) και δεν επιτρέπει να περνούν από τη μάσκα.

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει τεράστια ζήτηση για μάσκες στα φαρμακεία των μεγάλων πόλεων, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η τροφοδοσία των φαρμακείων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά στο Iatronet πως ζητούν μεγάλες ποσότητες και ομάδες Κινέζων τουριστών, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίναξη της ζήτησης υποδηλώνει έναν πανικό, ο οποίος δεν είναι δικαιολογημένος με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της επιδημίας.


Οδηγίες
Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εξέδωσαν οδηγίες, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω.

Τονίζουν πως ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας.

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: Σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

Για τη σωστή εφαρμογή της πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Επιλογή του σωστού μεγέθους.
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας.
Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).
Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης.
Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά.
Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.
Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα.
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης).
Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.


Ανακριβές
Θύμα των λανθασμένων πληροφοριών (οι οποίες δυστυχώς προήλθαν και από γιατρούς), έπεσαν και οι υπεύθυνοι της σελίδας του Iatronet στο Facebook.

Το Iatronet.gr νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει εκείνους τους αναγνώστες του που επισήμαναν έγκαιρα το λάθος, καθώς και την ανάγκη να απολογηθεί σε όλους για την παρουσία ανακριβούς περιεχομένου στην σελίδα του.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: