Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες- σε αυτούς που λατρεύουν τις φακές και σε αυτούς που τις μισούν. Ούσα περήφανο μέλος της πρώτης κατηγορίας αποφάσισα να βρω μια συνταγή, λίγο διαφορετική από αυτή της μαμάς/ γιαγιάς που κυκλοφορεί στα ελληνικά τραπέζια, μήπως και πείσω τους ορκισμένους εχθρούς της φακής να τη δοκιμάσουν επιτέλους.
Υλικά
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. ψιλοκομμένο σέλερι
1 φλ. ψιλοκομμένο καρότο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
Αλάτι, πιπέρι
8 φλ. ζωμό κοτόπουλο
Φρέσκο θυμάρι
4-5 φέτες καπνιστό μπέικον
450 γρ. φακές
2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το λάδι και στη συνέχεια τσιγάρισε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια πρόσθεσε το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι και τσιγάρισε για άλλο 1 λεπτό.
2. Πρόσθεσε τον ζωμό από κοτόπουλο και τη σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια τα κομμάτια ζαμπόν. Μόλις πάρει μια βράση χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε τις φακές και μαγείρεψε για 1.30 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές (extra tip: για να μαλακώσουν οι φακές μπορείς να τις βράσεις πρώτα μόνες τους για 10 λεπτά και να τις προσθέσεις μετά στην κατσαρόλα). Μην ξεχνάς να προσθέτεις νερό αν χρειαστεί.
3. Σέρβιρε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τραγανό ψωμί.
0 σχόλια: