Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Cook tips: Χρήσιμα, έξυπνα κόλπα της γιαγιάς θα σε σώσουν στην κουζίνα!

Η πηγή πληροφοριών μου φυσικά και ήταν το σπίτι της γιαγιάς μου όπου κάθε Κυριακή παραδοσιακά μαζευόμασταν σπίτι της και τρώγαμε.

Αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και καμιά ειδική σε θέματα μαγειρικής αλλά κάποια βασικά πράγματα τα έχω μάθει. Η πηγή πληροφοριών μου φυσικά και ήταν το σπίτι της γιαγιάς μου όπου κάθε Κυριακή παραδοσιακά μαζευόμασταν σπίτι της και τρώγαμε. Όλο και κάποιο tip έπαιρνε το αυτί μου και το αποθήκευα έτσι ώστε κάποια ημέρα να το εφαρμόσω. Επειδή η μέρα εκείνη αργεί ακόμα, σκέφτηκα να σας μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου για να μην πάνε χαμένες!

 Δες τι πρέπει να κάνεις αν:

1.Στέγνωσε το κρέας. 
Μπορεί η πρώτη αντίδρασή σου να είναι “Πωπω...Πώς θα σώσω το φαγητό; “, όμως υπάρχει ένα εύκολο tip που δεν το πιστεύεις!
Αν έψησες, λοιπόν το κρέας για περισσότερη ώρα απ΄ότι χρειάζεται τότε πιθανότατα να στέγνωσε και να έγινε πολύ σκληρό. Για να σώσεις την κατάσταση περίχυσέ το παραβρασμένο κρέας με λίγο γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ, και στη συνέχεια βάλε το σε ένα σκεύος με κλειστό το καπάκι. Άφησε ξανά το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά και στη συνέχεια απομάκρυνε τη κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Όπως θα διαπιστώσεις, το γάλα θα ανακτήσει τα υγρά και θα κάνει ξανά το κρέας ζουμερό και νόστιμο!

2. Ξεράθηκαν τα κουλούρια σου.

Είχες όρεξη και έφτιαξες κουλουράκια. Το θέμα είναι πώς θα διατηρήσεις τα μπισκότα, τα brownies και τα κουλουράκια σου αφράτα και την επόμενη ημέρα; Καθόλου μην ανησυχείς γιατί για να το πετύχεις αυτό υπάρχουν δύο τρόποι:
α. Αν έχεις τη δυνατότητα αποθήκευσέ τα σε δοχείο ή μπολ που να κλείνει αεροστεγώς, έτσι ώστε να διασφαλίσεις πως η υγρασία δε θα περάσει μέσα, κάνοντας τα μπισκότα σου να φαίνονται μπαγιάτικα.
β. Εναλλακτικά, βάλε μια φετούλα ψωμί μέσα στο βάζο ή το μπολ που θα τα αποθηκεύσεις! Το ψωμάκι σαν "μαγικό φίλτρο" θα κρατήσει τα γλυκάκια σου αφράτα και μαλακά.

3. Ποιο είναι το μυστικό για τέλεια κόκκινη σάλτσα; Μπορεί να είναι από τις πιο εύκολες συνταγές, δεν παύει όμως να έχει και αυτή το μυστικό της. Όταν φτιάχνεις, λοιπόν σάλτσα ντομάτας, δοκίμασε να ρίξεις μέσα ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να δώσεις extra νοστιμιά! Αυτό γιατί οι φρέσκες ντομάτες δίνουν μια κάπως ξινούτσικη γεύση στη σάλτσα οπότε η ζάχαρη χρειάζεται για να τη σπάσει.

4. Τι να κάνεις για να πετύχουν τα ζυμαρικά; Ένα από πιο σημαντικά σημεία για την επιτυχία ενός ωραίου πιάτου ζυμαρικών είναι το σούρωμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να έχετε προσθέσει προηγουμένως κρύο νερό στην κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά πρέπει να τα σουρώνετε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού.

5. Πως θα έχεις φρέσκα μυρωδικά πάντα; Άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, καρότο, δυόσμος κ.λ.π.) είναι μυρωδικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα φαγητά σου προκειμένου να  τους προσδώσουν μια extra νοστιμιά. Γι' αυτό θα πρέπει αφού τα πλύνεις και τα στραγγίξεις καλά, να τα βάζεις σε σακουλάκια τροφίμων και να τα διατηρείς στην κατάψυξη.

6. Σου περίσσεψε ζύμη; Κανένα πρόβλημα! Απλά κατάψυξε τη ζύμη για μελλοντική χρήση.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσεις όταν την ξαναχρειαστείς; Για να δουλέψεις τη ζύμη που έχει καταψυχθεί, θα πρέπει πρώτα να την αφήσεις να ξεπαγώσει τελείως και έπειτα να την χρησιμοποιήσεις.
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς επίσης να σχηματίσεις τα μπισκότα ή να στρώσεις τη ζύμη για τάρτα/πίτα με την περισσευούμενη ζύμη και να τα τοποθετήσεις με αυτό τον τρόπο στην κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να τα φουρνίσεις κατευθείαν χωρίς να περιμένεις να ξεπαγώσουν.
7. Πώς μπορείς να βράσεις αυγά χωρίς να σπάνε; Ναι η αλήθεια είναι πως τελικά η πιο απλή διαδικασία τελικά μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη. Αλλά μην σκας και γι' αυτό γιατί σου έχουμε τη λύση! Πρέπει τα αυγά να βράζουν αφού έχουν βγει από το ψυγείο και έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτεις και λίγο αλάτι στο νερό όπου βράζουν, βάζεις στον πάτο της κατσαρόλας ή του μπρικιού μια μικρή πετσέτα ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα που θα σταματήσει τη “μετωπική” σύγκρουση των αυγών με τα μεταλλικά τοιχώματα του σκεύους και έτσι θα έχεις ένα τέλεια βρασμένο αυγό. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις και λίγο ξύδι!
8. Λασπώνει το κριθαράκι σου. Για να μην λασπώνει όταν το βγάλεις από το φούρνο ρίξε 5-6 παγάκια και ανακάτεψε.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: