Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ποιες τροφές αυξάνουν το κολλαγόνο

Σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα από αυτόν τον τύπο πρωτεΐνης, το κολλαγόνο.
Μαλλιά, νύχια, αρθρώσεις, τένοντες, κλειδώσεις και μία σειρά από ζωτικά όργανα χρειάζονται το κολλαγόνο ώστε να λειτουργούν σωστά. Όσο μεγαλώνουμε όμως, η παραγωγή του μειώνεται. Πέρα από τα συμπληρώματα, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου και δεν είναι άλλος από τη διατροφή!

Σε γενικές γραμμές το κολλαγόνο αυξάνεται εάν ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.

Ας δούμε όμως ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή του

Σελήνιο

Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί την παραγωγή της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα σούπερ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος.

Θα το βρείτε σε: φιστίκια, συκώτι και οστρακοειδή

Ψευδάργυρος

Μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Θα το βρείτε σε: φιστίκια, γαλοπούλα, ακτινίδια, πατάτες, σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, λάχανα, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές), κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (ντομάτες, γλυκοπατάτες, εσπεριδοειδή, παπάγια)

Ωμέγα λιπαρά οξέα

Καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

Θα τα βρείτε σε: φιστίκια, κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα, σολομό, τόνο, αβοκάντο

Βιταμίνη Α

Επιδιορθώνει την επιδερμίδα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Θα τη βρείτε σε: φιστίκια, καρότα, πεπόνι, γλυκοπατάτες

Βιταμίνη C

Βοηθά στον σχηματισμό του κολλαγόνου με το να μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη και τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Θα την βρείτε σε: φιστίκια, κόκκινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνι εσπεριδοειδή, παπάγια, ντομάτες), σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανα λάχανο, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές), ακτινίδια, πατάτες

Βιταμίνη Ε

Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Θα την βρείτε σε: φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ηλιόσπορους, αμύγδαλα

Κατεχίνες

Είναι θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Θα τις βρείτε σε: πράσινο τσάι και σε μικρότερες ποσότητες στο κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα, τα μούρα και τα μήλα

Ανθοκυανίδες

Είναι θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο, συνδέοντας τις ίνες μαζί.

Θα τις βρείτε σε: σκούρα μούρα όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα βατόμουρα και τη μαύρη σταφίδα

Πυρίτιο

Μέταλλο που θεραπεύει τον συνδετικό ιστό.

Θα το βρείτε σε: αγγούρι (με τη φλούδα), φασόλια, παντζάρια, πατάτες, αρακάς, πιπεριές, το καστανό ρύζι, μπίρα

Λυκοπένιο

Δρα όπως και τα αντιοξειδωτικά. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει του δέρμα μας από την ακτινοβολία του ήλιου. Το λυκοπένιο, μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνο αν το τρώτε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Απορροφάται επίσης καλύτερα αν ζεσταθεί ώστε να απελευθερώνεται από τα κύτταρα της ντομάτα. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή λυκοπένιου είναι η μαγειρευμένη ντομάτα






Adbox 





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: