Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Βρετανική μελέτη: Ποια κατηγορία τροφών συνδέεται επισήμως με τον καρκίνο του μαστού;

Η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και την ευεξία μας. Πολλές φορές το ξεχνάμε και αμελούμε τις υγιεινές μας συνήθειες ή το παρακάνουμε όπως την περίοδο των γιορτών, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ωφέλιμο να ορθοποδήσουμε άμεσα.
Μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και μάλιστα σε σοβαρό βαθμό.

Οι γυναίκες που συχνά τρώνε σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού.

Όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου, ιδίως αν έχουν πλέον εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Για τις νεότερες γυναίκες δεν φαίνεται να υπάρχει εξίσου αυξημένος κίνδυνος, ούτε για όσες τρώνε απλώς κόκκινο (μη επεξργασμένο) κρέας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιλ Πελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου «European Journal of Cancer», σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου», ανέλυσαν στοιχεία για 262.200 γυναίκες 40 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 4.819 εκδήλωσαν καρκίνο σε διάστημα επτά ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν ακόμη και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και μάλιστα όχι καθημερινά, είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 21% σε σχέση με όσες απείχαν τελείως από τέτοια κρέατα) παρατηρήθηκε στις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα, μαζί με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον άσβεστο, στις καρκινογόνες ουσίες, κυρίως λόγω της σαφούς σχέσης τους με τον καρκίνο του εντέρου.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αφορά και τον καρκίνο του μαστού, σε ορισμένες τουλάχιστον γυναίκες.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, πέρα από τα πολλά κορεσμένα λίπη, έχουν διάφορες συντηρητικές και χρωστικές χημικές ουσίες που μπορούν να πυροδοτήσουν καρκινογένεση.





ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: