Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί τα σπίτια στα νησιά είναι βαμμένα άσπρα και μπλε;

Το χαρακτηριστικό στοιχείο των Κυκλάδων είναι τα σπίτια και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο είναι βαμμένα. Όλοι από εμάς έχουμε βρεθεί σε μια νησιώτική συνοικία και έχουμε θαυμάσει αυτή την υπέροχη ομοιομορφία του λευκού και του μπλε. Παρ’ όλα αυτά όμως ποιος γνωρίζει για ποιο λόγο οι νησιώτες έχουν επιλέξει να βάφουν τα σπίτια τους κατά αυτόν τον τρόπο;
Η αλήθεια είναι ότι το λευκό χρώμα στα σπίτια των Κυκλάδων επιλέχθηκε γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες υγιεινής παρά την αισθητική.

 Το 1938, με διάταγμα του καθεστώτος Μεταξά ορίστηκε ότι πρέπει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών, για να προστατευτούν από τη χολέρα, που μάστιζε εκείνη την εποχή την κοινωνία και είχε προσβάλει ακόμη και τα οικόσιτα πτηνά. 

Η χλωρίνη μέχρι τότε δεν ήταν διαδεδομένη και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον ασβέστη για απολυμαντικό.

 Να σημειώσουμε ότι μέχρι και τότε υπήρχε πολυχρωμία στα σπίτια και οι νησιώτες επέλεγαν τα χρώμα της ώχρας, ή το χοντροκόκκινο (κεραμιδί) ή το σταχτί, ή το γαλάζιο.

Στην συνέχεια με αυτόν τον τρόπο εφαρμοζόταν η γενικότερη τακτική ομογενοποίησης, σύμφωνα με την οποία όλα έπρεπε να συμμορφώνονται και να έχουν μια εικόνα ευταξίας. Πολλοί που φοβόντουσαν για την εξάπλωση της φυματίωσης, κατά την διάρκεια των μεγάλων γιορτών ασβέστωναν τα πάντα, από τους τοίχους μέχρι τα σοκάκια.

Παρ’ όλα αυτά η ιστορία συνεχίζεται με την βασίλισσα Φρειδερίκη , η οποία το 1955 πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να διαφημιστούν οι Κυκλάδες μέσω μιας φωτογραφίας σπιτιών στην Μύκονο τα οποία είχαν συντηρηθεί, για να αναδείξουν τουριστικά τα νησιά. Στην φωτογραφία τα σπίτια ήταν λευκά με μπλε λεπτομέρειες. Από τότε μέχρι και σήμερα το λευκό με το μπλε των σπιτιών έγινε το χαρακτηριστικό των ελληνικών νησιών.





ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

1 σχόλιο:

  1. Στην απλή ζωή μας, η αγάπη παίζει πολύ συγκεκριμένο ρόλο.Τώρα είμαστε σε θέση να κάνουν τη ζωή αγάπη σας υγιή και δεν έχει χώρο για οποιοδήποτε πρόβλημα τύπου. Όλα αυτά είναι δυνατά με τη βοήθεια του ναού AGBAZARA λύση. Με βοήθησε να κάνω ένα ξόρκι που έφερε πίσω τον χαμένο μου εραστή μέσα σε 48 ώρες που με άφησε για μια άλλη γυναίκα. μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον ( agbazara@gmail.com ) ή καλέστε τον στο ( +2348104102662 ) και να είναι ευτυχισμένος για πάντα όπως είμαι τώρα, με την εμπειρία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή