«Εγώ πιστεύω στα μάτια μου και στα αυτιά μου». Αυτή είναι μια χαρακτηριστική φράση που λέμε θέλοντας να τονίσουμε ότι εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας – και μόνο αυτές. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε να τις εμπιστευόμαστε τόσο;
Όπως απέδειξε ομάδα επιστημόνων, η όρασή μας μπορεί να ξεγελάσει την ακοή μας, όταν παρακολουθούμε κάποιον να μιλάει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει περισσότερο υπόψη του ό,τι βλέπει παρά ό,τι ακούει.
Κοίτα τι λέω
Σύμφωνα με βιο-μηχανικούς του αμερικανικού πανεπιστημίου της Γιούτα, η όραση επηρεάζει το ακουστικό τμήμα του εγκεφάλου αλλοιώνοντας την αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι πιο ισχυρό ερέθισμα από αυτό που ακούμε, δηλαδή η όραση επικρατεί της ακοής – ειδικά στην αναγνώριση του λόγου. Για παράδειγμα, όταν ακούμε κάποιον να μιλάει, επιβεβαιώνουμε αυτό που λέει παρακολουθώντας την κίνηση των χειλιών του. Όμως αν τύχει αυτό που βλέπουμε να μην ταιριάζει με αυτό που ακούμε, ο εγκέφαλος θα προτιμήσει να κρατήσει αυτό που βλέπουμε, εξηγούν οι επιστήμονες. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ψευδαίσθηση McGurk (προς τιμήν του Σκοτσέζου ψυχολόγου Harry McGurk).
Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση της δυσλεξίας και του τρόπου με τον οποίο τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα – συνδέοντας τους ήχους με την κίνηση των χειλιών.
0 σχόλια: