Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Γιατί οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι σε μας και το οικοσύστημα;

Αν και δεν μας είναι και τόσο αγαπητοί λόγω του φόβου που μας προκαλούν, οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για μας και το θαλάσσιο οικοσύστημα, λένε οι ωκεανολόγοι.
«Υπάρχουν περίπου 500 είδη καρχαριών και αν λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των ανθρώπων που κολυμπούν στη θάλασσα καθημερινά, τα κρούσματα είναι ελάχιστα ενώ τα περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα σπανιότερα», επισημαίνει ο δρ. Guy Harvey, ωκεανολόγος του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Nova Southeastern, στη Φλόριδα. Αρα δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, αλλά το αντίθετο, λένε οι επιστήμονες.

Οι καρχαρίες και η ισορροπία της τροφικής αλυσίδας

Σύμφωνα με τους ειδικούς του προγράμματος WildAid, οι κορυφαίοι θηρευτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του πληθυσμού των ψαριών και κατ’ επέκταση στην ισορροπία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρότερα ψάρια και ασπόνδυλα, ενώ τα μεγαλύτερα είδη καταναλώνουν φώκιες, θαλάσσιους λέοντες και άλλα θηλαστικά. Ετσι διατηρείται ο θαλάσσιος πληθυσμός και ακμάζει μια ευρεία βιοποικιλότητα.

Στη Χαβάη οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θαλάσσιες χελώνες εξαφανίζουν τεράστιες ποσότητες θαλάσσιας χλωρίδας επειδή απουσιάζουν οι καρχαρίες – τίγρεις, οι οποίοι τρώνε τα συμπαθή θηλαστικά. Επιπλέον οι καρχαρίες ενίοτε τρώνε τα μολυνσμένα ή ετοιμοθάνατα ψάρια κι έτσι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης ασθενειών και μολύνσεων στους ωκεανούς.

Η σημασία τους για τον άνθρωπο

Οι καρχαρίες υποστηρίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο αξιοποιείται από τον άνθρωπο. Αν εξέλειπαν από τους ωκεανούς τότε θα κατέρρεε ολόκληρη η τροφική αλυσίδα, πράγμα που θα είχε επιπτώσεις και στην οικονομία. Για παράδειγμα, μία έρευνα πριν από χρόνια έδειξε ότι το ψάρεμα του καρχαρία στον Ατλαντικό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αλιευτικής βιομηχανίας των οστρακοειδών, στο μέσο της ανατολικής ακτή των Η.Π.Α. Επίσης δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αντλούν από τη θάλασσα την κύρια πηγή πρωτεϊνης τους. Οπότε αν η τροφική αλυσίδα κατέρρεε τότε θα αντιμετωπίζαμε μια δραματική μείωση της τροφής και πιθανώς μια ανθρωπιστική κρίση» θεωρεί ο δρ. Harvey.

Προς το παρόν, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου, του Πανεπιστημίου Nova Southeastern, μελετούν το γονιδίωμα των καρχαριών ώστε να ανακαλύψουν γιατί έχουν τόσο γρήγορους ρυθμούς ανάπλασης και χαμηλά ποσοστά σε καρκίνο. Στόχος τους είναι να διαπιστώσουν αν τα πορίσματα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των ανθρώπων.





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: