Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Σας βασανίζει ο επιχείλιος έρπης: Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη

Ο επιχείλιος έρπης είναι ένας χρόνιος ιός που εκδηλώνεται με τη μορφή επώδυνων φλυκταινών (φουσκάλες), οι οποίες εμφανίζονται γύρω από τα χείλη, τη μύτη ή το πιγούνι και βασανίζει πολλούς. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή σωματική επαφή.
Από τη στιγμή που κάποιος προσβληθεί από τον ιό, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνει τα συμπτώματά του σε τακτά χρονικά διαστήματα για το υπόλοιπο της ζωής του. Χρειάζεται προσοχή από τους ασθενείς με έρπητα για να μη μεταδίδουν τον ιό σε άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο όπως άτομα με μειωμένη άμυνα, χρόνιοι πάσχοντες, βρέφη, παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Οι βλάβες και τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος, υποχωρούν συνήθως μετά από 1 έως 2 εβδομάδες εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι (δηλαδή δεν έχουν μείωση της άμυνας τους λόγω θεραπειών όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία ή λόγω ασθενειών όπως για παράδειγμα ο καρκίνος). Φάρμακα κατά των ιών όπως η ακυκλοβίρη (αντιικά αντιβιοτικά), είναι σε θέση να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων (ιδιαίτερα του πόνου) και τη διάρκεια της νόσου. Εάν ο ασθενής αρχίσει τη θεραπεία με το αντιικό αντιβιοτικό μόλις αντιληφθεί ότι επαναδραστηριοποιείται ο ιός προκαλώντας ένα νέο επεισόδιο επιχείλιου έρπητα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όσον αφορά στην ένταση του πόνου και τη διάρκεια του επεισοδίου.

Υπάρχουν κρέμες με αντιικά αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά. Τα φάρμακα κατά του πόνου όπως η παρακεταμόλη, η ιβουπροφένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, είναι σε θέση να καταπραΰνουν τον πόνο. Η χρήση αντισηπτικών σαπουνιών ή διαλυμάτων, για το ελαφρύ πλύσιμο των δερματικών βλαβών, μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού HSV σε άλλα μέρη του δέρματος και σε άλλους ανθρώπους. Εάν τα χέρια έρχονται σε επαφή με τις βλάβες του έρπητα, απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων ή γέλης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Το ξύσιμο ή σπάσιμο των φυσαλίδων της νόσου, πρέπει να αποφεύγεται διότι έτσι ο ιός μπορεί να μεταφέρεται πιο εύκολα σε άλλους.

Ο στοματικός έρωτας, είναι αιτία μετάδοσης του ιού HSV 1 στις γεννητικές περιοχές και του ιού HSV 2 από τις γεννητικές περιοχές στο στόμα, χείλη ή αλλού στο πρόσωπο. Για αυτό σε περίπτωση που υπάρχει ενεργός επιχείλιος έρπης ή έρπης γεννητικών οργάνων, το στοματικό σεξ, πρέπει να αποφεύγεται. Τόσο ο επιχείλιος έρπης όσο και ο έρπης γεννητικών οργάνων, μπορούν να μεταδοθούν κατά την επαφή ακόμη και όταν δεν έχει ενεργό επεισόδιο της νόσου το άτομο που έχει τον ιό. Τα προφυλακτικά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HSV όταν είναι ενεργός και υπάρχουν δερματικές βλάβες αλλά δεν τον μηδενίζουν.

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται διότι επιδεινώνει την κατάσταση. Άτομα που έχουν τάση να παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια έρπητα, καλύτερα να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο διότι η ηλιακή ακτινοβολία, ευνοεί την επαναδραστηριοποίηση του ιού. Επίσης η αποφυγή του στρες, της αϋπνίας, της υπερβολικής σωματικής και ψυχικής καταπόνησης, μειώνει τον κίνδυνο επαναδραστηριοποίησης του ιού. Εκτός από τα παραπάνω ρόλο παίζουν το άγχος, το κρύο, ο υψηλός πυρετός, η κούραση και ορμονικοί παράγοντες. Αθώο δεν είναι ούτε το κάπνισμα καθώς η επιδερμίδα γύρω από τα χείλη είναι αρκετά ευαίσθητη. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος εντείνει το πρόβλημα και δεν βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητά του.

Πέρα από τις εσωτερικές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό, η εμμονή με το τσιγάρο δημιουργεί με τα χρόνια τις χαρακτηριστικές γραμμές στην επιδερμίδα του άνω χείλους. Η σωστή ενυδάτωση της περιοχής είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραλείπεται από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Αποφεύγετε επίσης να σουρώνετε πολύ τα χείλη όταν καπνίζετε για να μειώνετε όσο το δυνατόν τις πιθανότητες εμφάνισης των μικρών ρυτίδων. Η καλύτερη λύση φυσικά είναι να κόψετε ή τουλάχιστον να μειώσετε το τσιγάρο, αλλά, αν σας είναι δύσκολο, φροντίστε να περιορίζετε τις επιπτώσεις του στο ελάχιστο με πρόληψη.

Αυτό που πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για βλάβες που παρουσιάζετε στα χείλη, στο στόμα, αλλού στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα που μοιάζουν με έρπητα (υπάρχουν παθήσεις που μιμούνται τον έρπητα) και μην παίρνετε φάρμακα από μόνοι σας. Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα σας δώσει οδηγίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η δική σας κατάσταση υγείας. Με την σωστή θεραπεία, την κατάλληλη υγιεινή και προσοχή, σίγουρα θα ελαχιστοποιήσετε την επαφή σας με τον ιό και ότι συνεπάγεται αυτή!





SHARE THIS

0 σχόλια: