Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Πώς να βράσεις το αυγό σου τέλεια κάθε φορά και πόσα μπορείς να τρως την εβδομάδα

Η τέχνη του αυγού: για να είναι σφιχτό, μέτριο ή μελάτο
Αν και το βράσιμο του αυγού θεωρείται απλή υπόθεση αρκετές φορές μπορεί να έχεις παρατηρήσεις ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο.. σφιχτό όσο θα το ήθελες.

Σου προσφέρουμε λοιπόν μία συνταγή με οδηγίες βήμα προς βήμα για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά:

1) Βάλε το αυγό σου σε ένα μπρίκι με το νερό ίσα που να το καλύπτει.Περίμενε μέχρι να βράσει το νερό, ανακίνησε ελαφρά και απομάκρυνέ το από το μάτι (κουνώντας το ελαφρά θα αποφύγεις να μείνει ο κρόκος στη μία πλευρά του).

2) Άφησε το αυγό στο ζεστό νερό και βάλε ένα χρονόμετρο. Οι χρόνοι που θέλεις είναι:

Ελαφριά βρασμένο: 3 λεπτά
Μέτρια βρασμένο: 6 λεπτά
Βρασμένο αρκετά: 10 λεπτά

3) Μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο, βγάλε το αυγό και βάλτο κάτω από τη βρύση με παγωμένο νερό να τρέχει πάνω του. Τα πιο μελάτα αυγά, μπορείς να τα βάλεις σε ειδικές αυγοθήκες και να τα προσφέρεις με ένα τοστ για πρωινό, ώστε να τα απολαύσεις αμέσως μέσα από το τσόφλι τους. Τα πιο σφιχτά μπορείς να τα καθαρίσεις αμέσως και να τα απολαύσεις ή να τα αποθηκεύσεις για 5 ημέρες.

Η καλή πλευρά

Αναζητάς ένα «υπόδειγμα» πλήρους φυσικής τροφής; Ένα αυγό αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα: περιέχει κατά μέσον όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμ. πρωτεΐνης και 5 γραμμ. λίπους, ενώ καλύπτει το 14% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας σε πρωτεΐνη – το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνη ύψιστης «ποιότητας».

Το αυγό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές επιπτώσεις της δράσης των ελεύθερων ριζών και δρουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος.

Επίσης, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης, απαραίτητης για τις έγκυες γυναίκες – συμβάλλει στη κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες.

Όσο για το ασπράδι, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και δεν περιέχει λιπαρά.

Η κακή πλευρά

Η θεωρία –μύθος κατά πολλούς ειδικούς και αλήθεια για άλλους– για την αύξηση της χοληστερόλης, εξαιτίας της κατανάλωσης αυγού, άρχισε επειδή ο κρόκος του περιέχει τις πιο συμπυκνωμένες ποσότητες χοληστερόλης από κάθε άλλο τρόφιμο.

Μετά από πολλές πρόσφατες έρευνες και μελέτες, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για το αυγό, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά αλλά και την έρευνα του Αμερικανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου, το αβγό «απενοχοποιήθηκε» από την αύξηση της χοληστερόλης.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, πλέον, οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν είναι η χοληστερόλη, αλλά τα κεκορεσμένα λιπαρά τροφών όπως τα λιπαρά τυριά, το κρέας, τα γλυκίσματα και οι πίτες, που περιέχουν βούτυρο, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στον οργανισμό. Ωστόσο, δείξε επιφυλακτικότητα σε αυτές τις μελέτες. Περίμενε και τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών που θα γίνουν σε διαφορετικούς πληθυσμούς, εκτός των Αμερικανών, υποστηρίζουν οι Έλληνες ειδικοί.

Τι συμβουλεύει η ειδικός Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος:
«Ο αριθμός των αυγών που επιτρέπεται να τρώμε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο αλλά και το ιστορικό μας. Ένας υγιής ενήλικος μπορεί να καταναλώνει 3-4 αυγά την εβδομάδα, αρκεί να μην είναι τηγανητά (συστήνεται να καταναλώνονται βραστά, ποσέ ή σε μορφή ομελέτας με λίγο ελαιόλαδο).

Επίσης, τα ασπράδια του αβγού μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, καθώς προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα χωρίς λιπαρά. Γενικά, υπολογίζεται ότι ένα ενήλικος πρέπει να λαμβάνει μέχρι 300 mg χοληστερίνη μέσω της τροφής, και το αυγό περιέχει 218 mg χοληστερίνη. Επομένως, μπορείς να καταναλώνεις ένα αυγό την ημέρα, εφόσον δεν τρως άλλη τροφή που να περιέχει χοληστερίνη (λιπαρό κρέας, βούτυρο, ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ.)».



ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: