Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στο έντερο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πότες κόκκινου κρασιού έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα μικρoβιώματα του εντέρου, γεγονός που σημαίνει καλύτερη υγεία.

Ίσως τα βακτήρια δεν είναι τόσο άσχημα. Οι έρευνες όλο και περισσότερο διαπιστώνουν ότι τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερο μας, ευρέως γνωστά ως μικρόβιώματα του εντέρου, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην υγεία και την ευημερία. Και προς όφελος των λάτρεων του κρασιού, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι πίνοντας κόκκινο κρασί βοηθάμε να κρατηθεί αυτή η κοινότητα των βακτηρίων υγιής και ποικιλόμορφη.

Τα μικροβιώματα του εντέρου συμβάλλουν σε όλα, από την πέψη και το μεταβολισμό των τροφίμων ως την διαχείριση της διάθεσής μας και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η αποτελεσματικότητά τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση και την ποικιλομορφία τους. Τα έντερα με ποικιλόμορφο φάσμα βακτηρίων είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να παράγουν μια ποικιλία από βιταμίνες, ένζυμα και άλλες ουσίες που επηρεάζουν θετικά τη φυσιολογία μας.

Η προσωπική μας μικροβιωματική ποικιλομορφία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η γενετική και το περιβάλλον, η έκθεση σε ασθένειες, η χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα, η διατροφή και πολλά άλλα. Για την καλύτερη κατανόηση της υγείας των μικροβιωμάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, μελέτησαν προσεκτικά την σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων και της πληθώρας των ωφέλιμων και ποικίλων βακτηριδίων στα έντερα μας.

"Τα μικροβιώματα του εντέρου συνδέονται με πολλές ανθρώπινες ασθένειες, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, τα νοσήματα του ανοσοποιητικού και άλλα," λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Alexandra Zhernakova. "Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση των μικροβιωμάτων του έντερου, και μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση σχετικά με αυτά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων σε υγιείς πληθυσμούς».

Η Zhernakova και η ομάδα της ελπίζει ότι με τη μελέτη των μικροβιωμάτων σε υγιή άτομα, μπορούμε να αντλήσουν δεσμούς μεταξύ των μικροβιωμάτων και ορισμένων ασθενειών και να μάθουμε πώς να τα χειριζόμαστε για να βοηθήσουμε τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

AdTech Ad
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 1.135 υγιείς Ολλανδούς συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη μελέτη της Lifeline DEEP και εξέτασαν τα δείγματα για διάφορα βακτήρια, πρωτεΐνες και άλλες ενώσεις. Συνέκριναν τα ευρήματά τους με πάνω από 200 προηγουμένως καταγεγραμμένους παράγοντες των συμμετεχόντων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα του ατόμου, όπως το κάπνισμα, η χρήση αντιβιοτικών, η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η τυπική δίαιτα και περισσότερα. Διαπίστωσαν ότι 126 από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζουν άμεσα τη σύνθεση και την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων.

Σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενός υγιούς εντέρου και ορισμένων τροφίμων και ποτών. "Τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα και το κόκκινο κρασί συσχετίστηκαν με την αυξημένη ποικιλομορφία», δήλωσε η Zhernakova. "Ενώ τα αναψυκτικά και οι υψηλές ποσότητες υδατανθράκων συσχετίστηκαν με χαμηλότερη ποικιλομορφία. «Όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιοτικής ποικιλομορφίας».

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία της σχέσης μεταξύ της σύνθεσης των μικροβιωμάτων και του αλκοόλ, αλλά οι μικροδιαφορές δεν είναι πλήρως κατανοητές. «Είναι περισσότερο μια παρατήρηση ότι τα προϊόντα αλκοόλ επηρεάζουν την αφθονία και την αναλογία των διαφόρων βακτηρίων," δήλωσε η Zhernakova. Το κόκκινο κρασί έδειξε μια σημαντική συσχέτιση με την ποικιλομορφία των εντερικών βακτηρίων, ενώ το λευκό και ροζέ όχι. Επειδή ο καφές και το τσάι έδειξαν επίσης αυξημένα μικροβιακά αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, το τσάι, τον καφέ, το κακάο και άλλα τρόφιμα, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την συσχέτιση αυτή.

Βρήκαν επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με τον οργανισμό Faecalibacterium prausnitzii, ο οποίος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η παρουσία αυτού του βακτηρίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η Zhernakova και οι ανακαλύψεις των συναδέλφων της είναι τα πρώτα βήματα για την αποκωδικοποίηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και των μικροβακτηρίων του εντέρου. "Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τα τρόφιμα που αυξάνουν την πολυμορφία σε σχέση με εκείνα που την μειώνουν», είπε. "Η μικρότερη ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου σε γενικές γραμμές, είναι λιγότερο επωφελής."






ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: