Τι είναι και τι κάνει το υαλουρονικό οξύ;
Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη, την λεγόμενη γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), που αποτελεί φυσικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και έχει μεγάλο μοριακό βάρος.
Το μόριο αυτό είναι ένας θεμελιώδης λίθος στην σύνθεση του χορίου του δέρματος και είναι υδρόφιλο.
Το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, που είναι επίσης σημαντικό για την όμορφη επιδερμίδα, παράγονται από τους ινοβλάστες. Πιο συγκεκριμένα, το υαλουρονικό οξύ περιβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας, αλλά υπάρχει και σε όλους τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις. Η υδρόφιλη φύση του το κάνει ικανό να συγκρατεί την υγρασία μέσα στο δέρμα. Μάλιστα, μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 1000 φορές το βάρος του και να χαρίζει στο δέρμα λεία, ελαστική, ενυδατωμένη και όμορφη όψη.
Με την πάροδο του χρόνου όμως το υαλουρονικό οξύ μειώνεται από το δέρμα, με αποτέλεσμα να χάνει την νεανική του όψη, την σφριγηλότητα του, να αφυδατώνεται και να εμφανίζονται σιγά σιγά ρυτίδες. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως στην ηλικία των 45 η περιεκτικότητα του οργανισμού σε υαλουρονικό οξύ έχει μειωθεί στο μισό. Ωστόσο, καθημερινά ο ίδιος μας ο οργανισμός αντικαθιστά φυσικά το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας υαλουρονικού οξέος.
Πέρα από την βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο και στην ανάπλαση – επούλωση του. Μεταφέρει τις πρωτεΐνες και διατηρεί υγιή την όψη της επιδερμίδας.
Που μπορούμε να βρούμε το υαλουρονικό οξύ;
Η αναπλήρωση του χαμένου υαλουρονικού οξέος μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Ένας εξ αυτών είναι η διατροφή. Καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές αυξάνετε την παραγωγή υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό. Οι τροφές αυτές ανήκουν στην κατηγορία HASPS (HA synthesis-promoting substances) και είναι τα φρέσκα λαχανικά (ειδικά οι πιπεριές) και φρούτα, η σόγια και το κοτόπουλο.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ανακαλυφθεί και το πόσιμο υαλουρονικό οξύ σε υγρή μορφή, χάπια και κάψουλες. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί πως τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποτέλεσμα και ότι δεν έχουν παρενέργειες. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν το πόσιμο υαλουρονικό οξύ απάτη.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης πληθώρα καλλυντικών προϊόντων όπως κρέμες προσώπου, ματιών με υαλουρονικό οξύ, οροί και μάσκες. Η φόρμουλα των κρεμών αυτών έχει βελτιωθεί πολύ τελευταία, δίνοντας την δυνατότητα στο μόριο υαλουρονικού οξέος να μειωθεί σε μέγεθος και μοριακό βάρος, έτσι ώστε να μπορέσει να διεισδύσει στο δέρμα. Αυτό δεν ήταν εφικτό στις παλαιότερες κρέμες μέρας ή νύχτας, η εφαρμογή των οποίων διατηρούσε στην επιφάνεια της επιδερμίδας το υαλουρονικό οξύ και δεν πρόσφερε ουσιαστική ενυδάτωση.
Πλέον όμως υπάρχουν πολλές μέθοδοι αισθητικής ιατρικής που εισάγουν υαλουρονικό οξύ στο δέρμα. Η μεσοθεραπεία είναι μία εξ αυτών. Γίνεται με έκχυση υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο, το λαιμό, το νετκολτέ και τα χέρια, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και χαρίζει υγιή, λαμπερή όψη στο δέρμα με περιορισμένη διάρκεια.
Εξίσου δημοφιλής είναι και η νέα βιοαναζωογονητική (bio-revitalizing) μέθοδος. Σε αυτήν εισάγονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών μια ειδική κατηγορία προϊόντων υαλουρονικού οξέος. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής διαρκούν περισσότερο και το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δρα σε γονιδιακό και μοριακό επίπεδο.
Τέλος, υπάρχει και η αποτελεσματική μέθοδος γεμίσματος των ρυτίδων ή αποκατάστασης του όγκου του όπου υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους υαλουρονικού οξέος. Συνήθη σημεία εφαρμογής της μεθόδου αυτής είναι τα ζυγωματικά και οι κροτάφοι.
Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ:
Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο, το σώμα και τις αρθρώσεις είναι μια πολύ απλή και ασφαλής διαδικασία που πραγματοποιείται από δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και ορθοπεδικούς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να ενυδατώσει την επιδερμίδα, να γεμίσει τις ρυτίδες, τα χείλη ή τα ζυγωματικά, αλλά και να μειώσει τις τριβές των χόνδρων στις αρθρώσεις, κάνοντας σας πιο ευλύγιστη και ευκίνητη.
Το υαλουρονικό οξύ έχει ενέσιμη και πόσιμη μορφή. Στις αρθρώσεις χρησιμοποιούνται και οι δυο, ενώ στο πρόσωπο, τα χείλη, και το σώμα η ενέσιμη μορφή του υαλουρονικού οξέος είναι πιο αποτελεσματική.
Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο βελτιώνει την ελαστικότητα και τονώνει την επιδερμίδα, κάνοντας την να δείχνει νεανική και φρέσκια. Όλα ξεκινούν συζητώντας με τον ιατρό σας προκειμένου να αποφασίσετε από κοινού τι θα γίνει. Αφού καταλήξετε στην ποιότητα, ποσότητα και τα σημεία εφαρμογής του υαλουρονικού οξέος, εφαρμόζεται μια αναισθητική κρέμα στα σημεία όπου θα γίνει η έκχυση έτσι ώστε να μην νιώσετε καθόλου πόνο. Σε αυτό το στάδιο αφήνετε την κρέμα να δράσει για 30-40 λεπτά κι έπειτα ξεκινάει η ενέσιμη θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ, η οποία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά και γίνεται χρησιμοποιώντας μικρές αποστειρωμένες βελόνες ή ατραυμάτιστες κάνουλες.
Στις περιοχές των ματιών χρησιμοποιούνται οι κάνουλες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Στις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου η έκχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται με τις λεπτές βελόνες.
Μετά την θεραπεία συνήθως ο γιατρός εφαρμόζει μασάζ στην περιοχή για να κατανέμει το υλικό ομοιόμορφα και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας.
Τι να προσέξετε μετά από μια ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ:
Υαλουρονικό οξύ στα χείλη
Προκειμένου να αποφύγετε το οίδημα μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπο γενικότερα θα πρέπει να εφαρμόσετε λίγο πάγο ή κρύα επιθέματα με πυκνό διάλυμα χαμομηλιού. Αν εμφανιστεί οίδημα ή κοκκινίλα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι κάτι παροδικό. Μετά από 1-2 ώρες θα έχει εξαφανιστεί. Επίσης, τις 5-6 πρώτες ημέρες δεν θα πρέπει να εκτεθείτε στη ζέστη και τον ήλιο, να κάνετε έντονες κινήσεις προσώπου, ούτε να κοιμάστε σε στάσεις που θα προκαλούν πίεση στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας.
Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι άμεσο, αν και η επανεξέταση από τον γιατρό γίνεται συνήθως μετά από 10-15 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μη επεμβατική αυτή μέθοδος αισθητικής με υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμη. Έχει συνήθως διάρκεια 9-15 μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο στην διάρκεια του αποτελέσματος έχει το φύλο, η ηλικία, η κινητικότητα των μυών στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας, η εκφραστικότητα του προσώπου, ο τρόπος ζωής και φυσικά το προϊόν υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε.
Σημεία εφαρμογής θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;
Υαλουρονικό οξύ πριν και μετά
Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
– Στις ρινοχειλικές – ρινοπαρειακές αύλακες, δηλαδή το σημείο που ξεκινάει από τη βάση της μύτης και φτάνει μέχρι το έξω μέρος του στόματος, καλύπτοντας και τις γωνίες του.
– Στο άνω χείλος διορθώνοντας τις ρυτίδες καπνιστού, αλλά και σε όλο το στόμα και τα χείλη απαλείφοντας τις ρυτίδες.
– Για αύξηση – γέμισμα των χειλιών, κάνοντας τα πιο σαρκώδη.
– Για καλύτερη διαμόρφωση του περιγράμματος των χειλιών, αλλά και του προσώπου (βελτίωση οβάλ σχήματος).
– Για να γεμίσει τα ζυγωματικά.
– Για να διορθώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια με τη μέθοδο tear trough – ένεση υαλουρονικού οξέος με κάνουλα.
– Στις ρυτίδες παρειών, μετώπου, ματιών, λαιμού και μεσοφρύου.
– Για να διορθώσει τις ουλές από ακμή.
– Για ανόρθωση και αύξηση όγκου γλουτών.
– Για αύξηση στήθους.
– Σε ατροφικές ουλές ακμής στο στήθος και τη ράχη.
– Σε μετεγχειρητικές ουλές στον κορμό και τα άκρα.
– Υγρό Face Lift.
Πιθανές παρενέργειες από υαλουρονικό οξύ:
Το υαλουρονικό οξύ της νέας γενιάς που χρησιμοποιείται πλέον στις θεραπείες ενυδάτωσης και αναζωογόνησης είναι πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς φορείς, οι οποίοι εγγυώνται πως είναι απόλυτα ασφαλές. Αν εφαρμοστεί από ειδικούς ιατρούς (δερματολόγους ή πλαστικούς χειρούργους) με εμπειρία στις ενέσιμες θεραπείες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι φυσικό και όμορφο χωρίς παρενέργειες.
Ωστόσο, καλό θα είναι άτομα που πάσχουν από νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις και έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν, να αποφεύγουν την λήψη υαλουρονικού οξέος, αν και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σχετική παρενέργεια. Επίσης, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή έχουν θρομβοεμβολικά επεισόδια θα πρέπει να μην λαμβάνουν ενέσιμο υαλουρονικό οξύ.
Οι μόνες σπάνιες και αντιμετωπίσιμες άμεσα παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι:
– Αλλεργική αντίδραση: Εμφανίζεται πολύ σπάνια με την μορφή οιδήματος και ερυθρότητας στην περιοχή εφαρμογής του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, αλλά αντιμετωπίζεται άμεσα με την βοήθεια κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης και υδροκορτιζόνης).
– Μελάνιασμα ή οίδημα: Μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο όπου έγινε η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος, αλλά υποχωρεί γρήγορα με τη βοήθεια πάγου.
– Φλεγμονή: Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων υγιεινής μπορεί να παρουσιαστεί κάποια φλεγμονή, η οποία όμως υποχωρεί με τη χρήση αντιβιοτικών.
– Μη επιθυμητό αποτέλεσμα: Στην περίπτωση που χρειάζεται περισσότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος, τότε απλά επαναλαμβάνεται η θεραπεία. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι υπερβολικό, τότε και πάλι είναι αντιστρέψιμο. Απλά θα χρειαστεί να χορηγηθεί, ενέσιμο το αντίδοτο του υαλουρονικού οξέος, δηλαδή η υαλουρονιδάση.
Τιμές για θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ:
Υαλουρονικό οξύ (8)
Λόγω του ότι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ έχει μια πολύ ιδιαίτερη εργαστηριακά παραγωγή, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν παρόμοιο με το φυσικό υαλουρονικό οξύ της επιδερμίδας μας, οι τιμές του δεν είναι πολύ οικονομικές. Μάλιστα ανάλογα με την ποιότητα του υαλουρονικού οξέος, την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί και την διάρκεια του αποτελέσματος που προσφέρει, το κόστος μειώνεται ή αυξάνεται αναλόγως.
Σε γενικές γραμμές η θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι εξατομικευμένη και το κόστος της υπολογίζεται από τον ιατρό μετά την πρώτη επίσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί τι ακριβώς θέλει ο πελάτης και σε ποια σημεία. Βέβαια υπάρχουν και ινστιτούτα ή γιατροί που διαθέτουν προσφορές στην θεραπεία με υαλουρονικό οξύ. Ρωτήστε τους και επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις που ενδέχεται να σας κάνουν.
Ενδεικτικές τιμές για θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι οι εξής:
– Ολοκληρωμένη θεραπεία ξεκινάει από 150 ευρώ ανά συνεδρία
– Γέμισμα ρυτίδων από 80 ευρώ
– Εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στα χείλη / ρινοπαρειακές αύλακες / ζυγωματικά από 150 ευρώ για 2 συνεδρίες
0 σχόλια: