Για να έχεις ανοίξει αυτό το άρθρο είσαι φαν της μακαρονάδας. Και πολύ καλά κάνεις, γιατί και εμείς μπορούμε να ζούμε τρώγοντας μόνο μακαρόνια. Έχουν τόσες πολλές παραλλαγές, συνδυασμούς και γεύσεις που πραγματικά είναι σχεδόν ανεξάντλητα.
Θυμάσαι τότε που σου είπαμε τι πρέπει να αποφεύγεις όταν φτιάχνεις σπαγγέτι για να έχεις το άψογο αποτέλεσμα στο πιάτο σου; Ε, τώρα θα σου δείξουμε πώς θα τρως τα σπαγγέτι σαν γνήσιος Ιταλός, αφού τα μακαρόνια είναι το εθνικό τους φαγητό. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Τα τρως με λάθος σειρά
Αν έχει τύχει να πας στην Ιταλία σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει ότι εκεί τα ζυμαρικά δεν αποτελούν το κυρίως πιάτο αλλά το πρώτο πιάτο. Εκεί ξεκινούν με τα antipasti (αλλαντικά, τυριά, σαλάτα κτλ) και στη συνέχεια περνάνε στην pasta ενώ για κυρίως τρώνε κρέας. Φυσικά πρόκειται για ένα πλούσιο γεύμα αλλά το μεσημεριανό είναι το μεγαλύτερο της ημέρας.
Το μέγεθος της μερίδας
Στην Ελλάδα και φυσικά σε πολλές άλλες χώρες τα σπαγγέτι θεωρούνται κυρίως πιάτο γι' αυτό και φτάνουν στο πιάτο σου σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Σίγουρα είναι πολύ χορταστικά αλλά οι Ιταλοί τα τρώνε ως δεύτερο γι' αυτό και περιέχουν τη μισή ποσότητα απ' ό,τι στην Αμερική.
Το σωστό μαγείρεμα
ο να φας σπαγγέτι σαν Ιταλός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ζυμαρικά σου πρέπει να είναι χειροποίητα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι συνήθως είναι πολύ πιο νόστιμα αλλά μπορείς να βρεις και εξαιρετικά συσκευασμένα μακράς διάρκειας. Το μυστικό είναι στο πώς θα τα μαγειρέψεις και για τους Ιταλούς η τεχνική λέγεται al dente. Κοινώς να τα νιώθεις στα δόντια. Να είναι μεν μαλακά αλλά να πρέπει να τα μασήσεις και λίγο. Δεν τρως και φιδέ. Μια άλλη συμβουλή του σεφ Phil Yandolino είναι να μην ξεπλένεις ποτέ με νερό τα μακαρόνια γιατί θα κάνει τη σάλτσα να κολλήσει σε αυτά και θα αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα.
Μην τα σπας στη μέση
Όσο και να τα βλέπεις να εξέχουν από την κατσαρόλα μην κάνεις το λάθος να τα σπάσεις ή να τα κόψεις μετά με μαχαίρι για να τα φας. «Κάτι τέτοιο θα τα κάνει pasta σε μορφή σούπας» τονίζει ο Frank Scafidi, που μεγάλωσε σε ιταλικό delicatessen.
Η σημασία της σάλτσας
Αν έχεις κατά νου πλούσιες, βαριές σάλτσες σε μεγάλη ποσότητα ξέχνα τες. Η αγαπημένη pasta των Ιταλών είναι η aglio olio, που φτιάχνεται μόνο με ελαιόλαδο και σκόρδο. Είναι πολύ γευστική, χορταστική και την τρώνε και μετά από ξενύχτι. Άλλες αγαπημένες pasta είναι η al pomodoro (κλασική με ντομάτα) αλλά και η spaghetti alle vongole που φτιάχνεται με μύδια. Γενικά αγαπούν τις ελαφριές και απλές σάλτσες. Γι' αυτό και οι περισσότεροι διατηρούνται fit. «Όσο πιο λεπτό το μακαρόνι, τόσο πιο ελαφριά η σάλτσα» είναι ένα από τα μυστικά που μοιράζεται ο σεφ Nic Yanes, που ειδικεύεται στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα.
Το υπερβολικό τυρί
Αν ήσουν Ιταλός κάθε φορά που θα πήγαινες σε ιταλικό εστιατόριο θα έλεγες «ευχαριστώ» σχεδόν αμέσως με το που θα ξεκινούσε ο σερβιτόρος να τρίβει τυρί πάνω από το πιάτο σου. Οι Ιταλοί γενικά βάζουν λίγη παρμεζάνα και ξέρουν πολύ καλά ότι η υπερβολική ποσότητα τυριού χαλάει τη γεύση του ζυμαρικού. Σε κάποια μάλιστα δεν βάζουν καθόλου τυρί, όπως στα ζυμαρικά με θαλασσινά. Και πολύ καλά κάνουν.
Άσε τα κεφτεδάκια
Αν σκέφτεσαι ένα λαχταριστό πιάτο με χοντρά μακαρόνια και κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα από πάνω τότε σίγουρα δεν σκέφτεσαι σαν Ιταλός. Οι Ιταλοί δεν τρώνε ποτέ ζυμαρικά με κρέας (είπαμε τα τρώνε ως πρώτο) και έχουν τη δική τους εκδοχή για κεφτεδάκια που τα λένε polpette.
Δεν χρειάζεσαι κουτάλι
Ένας μύθος που πρέπει να καταρρίψεις τώρα είναι η χρήση κουταλιού για να φας σπαγγέτι. Οι Ιταλοί δεν το κάνουν ποτέ και μόνο στα παιδιά επιτρέπουν να το χρησιμοποιούν. Αντιθέτως έχουν εκπαιδευτεί από μικροί να ακουμπάνε σωστά το πιρούνι στον πάτο του πιάτου (πρόσεξε όχι βαθύ ή κάποιο μπολ) και να τυλίγουν τη σωστή ποσότητα, ώστε να τρώνε κόσμια.
0 σχόλια: