Ο χωρισμός πληγώνει την καρδιά μας όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά και δεν γιατρεύεται όσο εύκολα νομίζουμε, λένε οι επιστήμονες.
Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές, λέει ο σοφός λαός, ωστόσο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμπερντιν στη Μεγάλη Βρετανία, έρχονται να ανατρέψουν ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις πληγωμένες καρδιές.
Υπάρχει μια καρδιομυοπάθεια η οποία προκαλείται από το στρες που νιώθουμε μετά από έναν χωρισμό, ένα διαζύγιο ή έναν θάνατο ενός οικείου μας προσώπου, που είναι γνωστή ως το «σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς».
Εχει παρόμοια συμπτώματα με το έμφραγμα, αλλά δεν είναι εμφανή πάνω στην καρδιά (δεν προκαλεί απόφραξη των αρτηριών όπως το έμφραγμα). Προκαλείται μετά από έντονοσυναισθηματικό στρες, και για την ίασή της δεν χρειάζεται απλά λίγος χρόνος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για να γιατρευτεί η πληγωμένη καρδιά, χρειάζονται ίσως και περισσότεροι από τέσσερις μήνες, ενώ ενδέχεται να έχει και μακροχρόνιες συνέπειες.
Τα συμπτώματα της ραγισμένης καρδιάς
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ντάνα Ντόσον, λέκτορα του Πανεπιστημίου Άμπερντιν, ότι η πληγωμένη καρδιά δεν γιατρεύεται τόσο γρήγορα όσο νομίζαμε.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της πληγωμένης καρδιάς, είναι ότι οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έντονες δραστηριότητες ή στη δουλειά τους, λόγω ενόςοιδήματος και αστάθειας της καρδιάς, τα οποία προκαλούν δύσπνοια και πρόβλημαστην κυκλοφορία του αίματος.
Μετά από έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εξήγηση για τους ασθενείς που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται πως δεν αισθάνονται καλά, μήνες μετά το συμβάν που τους έχει πληγώσει, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στην καρδιά τους δεν είναι εμφανή.
Το πανεπιστήμιο σκοπεύει συνεχίσει την έρευνα στο θέμα προκειμένου να δει αν κάποια από τα περιστατικά αναρρώνουν πλήρως, σε τι χρονικό διάστημα κι αν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην εμφάνιση του προβλήματος.
Το σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς, που ονομάζεται και Takotsubo, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και διαγνώστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1990.
Μάλιστα, η θλίψη από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να διπλασιάσειτον πραγματικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου, ανακάλυψαν ότι 16 από τους 10.000 ασθενείς άνω των 60 ετών, υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 30 ημέρες από τον θάνατο του συντρόφου τους.
0 σχόλια: