Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Να γιατί λέμε "το κορίτσι του μπαμπά"


Πολλά έχουν γραφτεί για αυτή τη μοναδική σχέση μπαμπά και κόρης. Μία νέα έρευνα δικαιώνει τον τίτλο "το κορίτσι του μπαμπά".
Είναι αλήθεια. Οι μπαμπάδες κακομαθαίνουν τις κόρες τους και δεν τους χαλάνε σχεδόν ποτέ το χατήρι. Είναι πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες των κοριτσιών από ό,τι των αγοριών. Κι αυτό είναι κάτι που γίνεται ασυνείδητα - κανένας γονιός δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι ξεχωρίζει τα παιδιά του, έτσι δεν είναι;

Πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι μπαμπάδες συμπεριφέρονται διαφορετικά στα παιδιά τους ανάλογα με το φύλο, κάτι που ενισχύει τα στερεότυπα των ρόλων.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα παρακολούθησαν για 48 ώρες τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ νηπίων και μπαμπάδων, μέσω μιας μικρής συσκευής, που οι τελευταίοι φορούσαν στη ζώνη τους. Είδαν, λοιπόν, ότι στα κορίτσια αφιερώνεται 60% περισσότερος χρόνος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, σε σχέση με τα αγόρια.

Επιπλέον πέρασαν πέντε φορές περισσότερο χρόνο να τους τραγουδάνε, να τους σφυράνε και να συζητάνε ανοικτά για τα συναισθήματά τους, της λύπης συμπεριλαμβανομένης.

Οι μπαμπάδες με γιους έπαιζαν μαζί τους τρεις φορές την ημέρα "αγορίστικα", τραχιά παιχνίδια και χρησιμοποιούσαν λέξεις, που σχετίζονταν με το επίτευγμα, όπως "περήφανος", "νικητής" ή "ο καλύτερος".

Η επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικογένειας και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, Jennifer Mascaro, είπε: "Πρέπει να γνωρίζουμε πώς οι ασυνείδητες έννοιες του φύλου μπορούν να παίξουν ρόλο, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ακόμη και πολύ μικρά παιδιά".

Υπάρχουν, πάντως, πολλές ενδείξεις ότι υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά, στις ικανότητες και στις προτιμήσεις παιχνιδιών των αγοριών και των κοριτσιών από πολύ μικρή ηλικία.

"Το ερώτημα είναι πάντα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι διαφορές. Είναι ένα πραγματικά ακανθώδες θέμα. Μόλις έρθουν στον κόσμο είναι μέρος μιας κοινωνίας, η οποία έχει τεράστιες προκαταλήψεις σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούμε με άντρες και με γυναίκες", δήλωσε η Dr Mascaro.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν κατά πόσο οι διαφορετικές αντιδράσεις των μπαμπάδων ανάλογα με το φύλο του παιδιού τους είναι γενετικά και εξελικτικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλό τους ή είναι απλώς επίκτητες μέσω κοινωνικών επιδράσεων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Behavioral Neuroscience".




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: