Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Τα χημικά στα καλλυντικά προκαλούν ή όχι καρκίνο τελικά;

Διάσταση απόψεων προκαλεί νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι χημικές ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα καλλυντικά και τα είδη μπάνιου, συνδέονται με τον καρκίνο.
Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα καυσαέρια που εκπέμπουν τα οχήματα, σε καλλυντικά, στο ηλεκτρονικό και στο παραδοσιακό τσιγάρο, στην κόλλα και σε οικοδομικά υλικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς παρεμβαίνουν στον τρόπο που ο οργανισμός επιδιορθπωνει τις βλάβες.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστή και μη εξαιρετέα φορμαλδεΰδη "καταστρέφει και αποσταθεροποιεί" τις δομές που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή του DNA και "επιλεκτικά αποδυναμώνει" το γονίδιο BRCA2, το οποίο βοηθά στην καταστολή των όγκων - πρόκειται για το γονίδιο που έχει ρόλο-κλειδί στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Ουσιαστικά οι χημικές και άλλες αλδεΰδες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε άτομα με ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου.

Ωστόσο ένας άλλος επιστήμονας, σχολιάζοντας την εν λόγω έρευνα, δήλωσε ότι είναι "μάλλον παραπλανητική", με το να ενοχοποιεί τα καθημερινά προϊόντα, που δεν λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι, όπως το σαμπουάν και το αφρόλουτρο, λέγοντας ότι είναι μια "σημαντική αιτία καρκίνου για τους ανθρώπους".

Πολλά πράγματα είναι καρκινογόνα, όπως εξήγησε, αλλά η επίδρασή τους είναι τόσο μικρή, τελικά, που δεν μπορούμε να πούμε ότι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα το φρυγανισμένο ψωμί, ο καφές, ο ήλιος και ο γρανίτης ξέρουμε ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Αλλά, γράφοντας στο περιοδικό Cell, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη της επίδρασης των αλδεϋδών στο DNA μπορεί να είναι σημαντική.

"Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία, καθώς η έκθεση σε φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη είναι συνεχής, ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον, από πηγές όπως ο καπνός, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα, τα δομικά υλικά και τα καλλυντικά", είπε χαρακτηριστικά η επιστημονική ομάδα .

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου από το Πανεπιστήμιο Cambridge Paul Pharoah, πάντως, επεσήμανε ότι η σχέση μεταξύ των αλδεϋδών και του κινδύνου καρκίνου είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

"Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο η μελέτη αυτή μας λέει λίγα για το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι και είναι μάλλον παραπλανητικό να στήνει στον τοίχο προϊόντα καθημερινής περιποίησης.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές είναι να χρησιμοποιήσουν βιολογικά μοντέλα για να δείξουν πώς οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, οι αλδεΰδες, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κι ενώ αυτό είναι σημαντικό για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη βιολογία του καρκίνου, δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στο ευρύ κοινό".




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: