Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Το ΔΝΤ διαψεύδει το Spiegel για το ελληνικό πρόγραμμα


"Υποθετικά τα σενάρια του γερμανικού περιοδικού για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ" αναφέρει το Ταμείο.
Την Τετάρτη η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Spiegel, προχώρησε το ΔΝΤ, σχετικά με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού ότι τελικά το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι το Ταμείο δεν θα σχολιάσει υποθετικά σενάρια. “Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, το Spiegel σημείωνε ότι το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης μόνο με 5 δισ. ευρώ και πως συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» έγραψε το Spiegel και πρόσθεσε ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έγραψε το NEWS247 είναι πολύ πρόωρο να αποφασίσει το Ταμείο για την ακριβή χρηματοδότηση με την οποία θα συνοδεύει το μνημόνιο που θα υπογράψει με την Ελλάδα καθώς η δυνατότητα χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του προγράμματος με την Ελλάδα και την λύση που θα δοθεί για το χρέος.
Αν, δηλαδή, ενεργοποιηθεί από το 2018 ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της λύσης Ρέγκλινγκ για την απόδοση των κερδών των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες για την αποπληρωμή ακριβού χρέους (δηλαδή χρέους με υψηλό επιτόκιο) τότε η παλιά οφειλή της Ελλάδας προς το Ταμείο θα μηδενιστεί και το ΔΝΤ θα μπορέσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα κρίνει το ύψος της χρηματοδότηση θα είναι και οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση όταν το ταμείο αν ενταχθεί στο πρόγραμμα η χρηματοδότηση θα είναι από συμβολική (όχι πάνω από 5 δισ. ευρώ ) έως και μηδενική αν είναι δυνατό. Τούτο διότι αφενός το χρέος προς το ΔΝΤ θα παραμείνει ακριβό και με κυμαινόμενα επιτόκια και αφετέρου γιατί μια υψηλή χρηματοδότηση θα έδινε σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά του ΔΝΤ και γι αυτό δανείζεται ξανά από το ταμείο.

Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως έγινε γνωστό από το Βερολίνο, θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη γερμανική προεδρία στους G20, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι το ελληνικό πρόγραμμα.

«Θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της Γερμανικής προεδρίας στους G20», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.






Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: