Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Πέφτουν στη διεθνή κατάταξη τα ελληνικά πανεπιστήμια



Κάθε πέρυσι και... καλύτερα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που “υποφέρουν” από υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού και υποδομών, όπως δείχνει και η κατάταξη QS World University Rankings, που περιλαμβάνει 6 ελληνικά πανεπιστήμια στα 600 καλύτερα του κόσμου, αλλά 5 από τα 6 έχουν “πέσει”.


Σύμφωνα με την έρευνα η κυρίαρχη τάση που παρατηρείται στην φετινή μέτρηση είναι η πτώση των επιδόσεων των πανεπιστημίων σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Όσον αφορά δε στα βρετανικά πανεπιστήμια, η θέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της προοπτικής του Brexit.

Στα καθ' ημάς, το ΕΜΠ παραμένει μεταξύ των 400 καλύτερων πανεπιστήμιων του κόσμου, αλλά έχει υποχωρήσει κατά 19 θέσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στην 395 θέση.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει βγει από τη λίστα, ενώ το Αριστοτέλειο έχει πέσει στην κατηγορία 491-500 από την κατηγορία 461-470.

Σύμφωνα με την έρευνα, η φτωχότερη επίδοση των ελληνικών πανεπιστημίων έχει να κάνει με την περιορισμένη ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση στην έρευνα και (ως εκ τούτου) την αδυναμία των ιδρυμάτων να προσελκύσουν ερευνητές και από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο Ben Sowter, επικεφαλής της QS Intelligence Unit η ελλιπής χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής παιδείας (η Ελλάδα δαπανά το 1,24% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,03%) είναι ο βασικός λόγος που τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν όλο και φτωχότερες επιδόσεις.

Όσον αφορά στις διεθνείς τάσεις, βασική είναι η υποχώρηση των ιδρυμάτων σε Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία και την “απειλή” του Brexit που αντιμετωπίζουν τα βρετανικά ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα το Cambridge υποχώρησε από την τρίτη θέση στην τέταρτη, ενώ το King's College έφυγε εντελώς από το top 20.

Συνολικά από τα 48 βρετανικά πανεπιστήμια που βρίσκονταν στην λίστα των 400 καλύτερων, τα 38 έχουν υποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει περισσότερα ΑΕΙ στο top 100 -όσον αφορά στην έρευνα- από τη Βρετανία, ενώ τα πανεπιστήμια των παραπάνω δυτικών χωρών παραμένουν στάσιμα, αν δεν υποχωρούν στην κατάταξη.

Διαφορετικό δρόμο ακολουθούν τα πανεπιστήμια της Δανίας, της Σουηδίας και του Βελγίου, μερικά από τα οποία διατηρούν τις καλές επιδόσεις. Οι δύο πρώτες μάλιστα, έχουν 12 από τα 13 πανεπιστήμιά τους, να σημειώνουν άνοδο.

Με πληροφορίες από ekathimerini.gr και Guardian







ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: