Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Εξτρα τέλη στους λογαριασμούς του νερού



Με επιπλέον κόστη, όπως το 'περιβαλλοντικό τέλος', αναμένεται να επιβαρυνθούν σύντομα τα τιμολόγια του νερού, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προωθεί πλέον ενιαίους κανόνες τιμολόγησης των υδάτων, ανάλογα με τη χρήση τους.


Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, σήμερα, το κύριο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι άλλο από το γενικό χάος που επικρατεί στην τιμολόγηση των υδάτων, καθώς ειδικά στην περίπτωση του αρδευτικού νερού ισχύουν διαφορετικοί (έως και καθόλου) κανόνες σε κάθε περιοχή. 'Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τιμολόγηση του νερού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βασικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος του', αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με την προωθούμενη ΚΥΑ για τη διαχείριση των νερών, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών του νερού, ενώ καθορίζονται οι διαφορετικές συνιστώσες που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την τιμολόγηση.

Ειδικότερα, στο εξής κατά την τιμολόγηση του νερού, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

• Το 'χρηματοοικονομικό κόστος', δηλαδή η οικονομική αποτίμηση όλων των έργων κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών που είναι απαραίτητες.

• Το 'κόστος του υδατικού πόρου', το οποίο θα προσδιορίζεται με βάση και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ύδρευσης-άρδευσης, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη νερού και αυτές απαιτούνται για τη φυσική αναπλήρωσή του.

• Το 'περιβαλλοντικό κόστος', δηλαδή την οικονομική αποτίμηση-διάσταση της όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς προκαλείται για τη διατήρηση των υδάτων σε καλή κατάσταση.

Το σχέδιο της ΚΥΑ που τέθηκε σε διαβούλευση καλύπτει όλες τις χρήσεις ύδατος (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανικές ανάγκες κ.λ.π) και όλους τους παρόχους υπηρεσιών νερού, ενώ προβλέπει 'την ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος ευέλικτα και σταδιακά, ως εργαλείο εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος'.

Επίσης, περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του πόρου (περιβαλλοντικό τέλος), ως εγγύηση για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων.

Ακόμα, επιστρέφει στο περιβάλλον το εισπραττόμενο 'περιβαλλοντικό τέλος' μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενώ παράλληλα 'τιμολογεί το νερό με ευέλικτο χρονικά και δίκαιο κοινωνικά τρόπο, προβλέποντας κλιμακωτό τιμολόγιο'.

Πάντως, η έγκριση του νέου πλαισίου διαχείρισης-κοστολόγησης των υδάτων, που αποτελεί πλέον και μνημονιακή υποχρέωση, όπως υποστηρίζουν από το ΥΠΕΝ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την αλλαγή στην τιμολόγηση του νερού.






ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: