Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ντράγκι: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων



H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών.


Επίσης ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds)."

Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την απόφαση να επεκτείνει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που είχε θέσει η Τράπεζα, μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Όπως είπε ο Ντράγκι, προκειμένου η ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό που έχει θέσει στην επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και πάλι στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και όχι από τον ELA, "η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος".





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: