Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αιτίες της υπογονιμότητας



Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκτήσει παιδί επί ένα χρόνο (ή έξι μήνες αν η γυναίκα έχει ηλικία άνω των 35 ετών), τότε πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της υπογονιμότητας.


Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Χριστόδουλος Παπανικόπουλος, συνεργάτης του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Εμβρυογένεσις», η γυναικεία υπογονιμότητα σχετίζεται άμεσα με την ηλικία. «Η πιθανότητα τεκνοποίησης είναι στο μέγιστο στα μέσα της δεκαετίας των 20 και στη συνέχεια αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, ενώ μετά τα 35 η ελάττωση αυτή είναι σημαντική», λέει.

Ο λόγος της συσχέτισης της ηλικίας με τη γονιμότητα είναι, σύμφωνα με τα νέα, η μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα στην ηλικία των 30 ετών διαθέτει πλέον το 12% των ωοθηκικών αποθεμάτων της, ενώ στα 40 της το ποσοστό αυτό είναι μόνο 3%.

Πέραν του αριθμού, και η ποιότητα των ωαρίων είναι σημαντικά κατώτερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξαιτίας μεταλλαγών στο γενετικό υλικό που αυξάνουν την πιθανότητα χρωμοσωμιακών ανωμαλιών και μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής (είναι γύρω στο 5-7% σε γυναίκες ηλικίας άνω των 43 ετών).

Σημαντική αιτία υπογονιμότητας αποτελούν και οι πυελικές φλεγμονές (π.χ. απόχλαμύδια) οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή κάθοδο του ωαρίου στη σάλπιγγα για να γονιμοποιηθεί, ενώ άλλη συχνή αιτία είναι η ενδομητρίωση (η ανάπτυξη ενδομητριακού ιστού σε έκτοπη θέση όπως στις ωοθήκες). Τέλος, μπορεί να υπάρχουν ανατομικές ή φλεγμονώδεις παθήσεις της μήτρας που εμποδίζουν τη σύλληψη.

Στον άνδρα, το κύριο αίτιο υπογονιμότητας είναι η ποιότητα του σπέρματος που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ορμονικοί και φαρμακευτικοί.

Και στα δύο φύλα, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα γονιμοποίησης είναι βλάβες του DNAπου προκαλούνται από το κάπνισμα, την ακτινοβολία, τη χημειοθεραπεία ή την συσσώρευση οξειδωτικών ουσιών, τονίζει ο κ. Παπανικόπουλος.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: