Η Ελλάδα μπορεί να είναι γνωστή για τα πολλά αλμυρά, παραδοσιακά της πιάτα, αλλά έχει και μία γλυκιά πλευρά που συχνά μένει στο περιθώριο. Από τις Κυκλάδες μέχρι την Βόρεια Ελλάδα, αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά γλυκά που απολαμβάνει κανείς στην χώρα μας.
Λουκούμια- Σύρος
Το λουκούμι μπορεί να έχει πολίτικη προέλευση, αλλά εμείς το έχουμε άμεσα συνδεδεμένο με την Σύρο. Στο νησί, η τέχνη της παρασκευής λουκουμιού έφτασε με τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθαν από την Χίο, οι οποίοι τη μετέδωσαν και στις επόμενες γενιές. Το λουκούμι, που λέγεται ότι είναι ασυναγώνιστο χάρη στο νερό της Σύρου, προσφέρεται στους γάμους, τις γιορτές, ακόμα και τα μνημόσυνα και, φυσικά, κανείς ταξιδιώτης δεν πρόκειται να περάσει από το νησί χωρίς να αγοράσει ένα κουτί λουκούμια από τους παραδοσιακούς πωλητές με τα χαρακτηριστικά καλάθια που ανεβαίνουν στα πλοία της γραμμής για να πουλήσουν τη νότιμη πραμάτεια τους.
Αμυγδαλωτά- Άνδρος
Η Άνδρος δεν είναι το μόνο νησί που φημίζεται για τα αμυγδαλωτά του, αλλά θεωρούνται από τα πιο διάσημα και ο λόγος είναι η παράδοση που έχει το νησί στα γλυκά με βάση το αμύγδαλο. Η συνταγή είναι απλή, αλλά γευστική και περιέχει αλεσμένο αμύγδαλο, ασπράδια αβγών και ανθόνερο για άρωμα.
Ρεβανί- Βέροια
Τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού είναι τα αγαπημένα των Ελλήνων και το ρεβανί είναι πολύ ψηλά στην λίστα. Αυτός ο σιροπιαστός πειρασμός από σιμιγδάλι και γιαούρτι αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της Βέροιας και δεν είναι λίγες οι φορές που οι Θεσσαλονικείς πηγαίνουν μία βόλτα κατά κει μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το παραδοσιακό ρεβανί της πόλης.
Μελόπιτα- Σίφνος
Το κυκλαδίτικο νησί, στο οποίο γεννήθηκε ο Τσελεμεντές, έχει πολλές παραδοσιακές συνταγές και μία από αυτές είναι η γλυκιά σας μέλι, μελόπιτα! Έχει βάση την ανάλατη μυζήθρα (ή ανθότυρο) και το μέλι και συνοδεύει τέλεια τον πρωινό σας καφέ. Στο νησί την φτιάχνουν, συνήθως, το Πάσχα, αλλά θα την βρείτε όλο τον χρόνο. Παραλλαγές της μελόπιτας θα βρείτε και σε άλλα νησιά, όπως τη Μύκονο ή την Ίο.
Καρπουζόπιτα- Μήλος
Στην Μήλο, εκμεταλλεύονται το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο και την φυσική γλυκιά του γεύση και το έβαλαν σε μία πίτα. Μπορεί να είναι σπεσιαλιτέ της Μήλου, αλλά την πίτα με καρπούζι θα την βρείτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στη Μεσσηνία την λένε καρπουζαλευριά και στην Φολέγανδρο, καρπουζένια.
Παστέλι- Καλαμάτα
Το παστέλι είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκά, ίσως και το μόνο, που μπορεί να χρονολογηθεί στην αρχαία Ελλάδα, αφού αναφέρεται σε πολλά αρχαία ελληνικά και βυζαντινά κείμενα. Στην Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε από το σούπερ μάρκετ και το περίπτερο μέχρι και στα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα, αλλά είναι η πόλη που έχει ένα από τα πιο διάσημα παστέλια είναι η Καλαμάτα. Εάν δεν ξέρετε ποιο να διαλέξετε, από όποια περιοχή κι αν πάρετε, προτιμήστε το μαλακό παστέλι που έχει μόνο μέλι και δεν έχει προσθήκη ζάχαρης.
Μπουγάτσα- Θεσσαλονίκη
Εάν από αυτή τη λίστα έλειπε η φημισμένη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, θα υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τη βόρεια Ελλάδα. Η μπουγάτσα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, πριν ακόμα την άλωσή της, αλλά γύρω στο 1917 «πολιτογραφήθηκε» ως Θεσσαλονικιά και Σερραία. Πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, με λεπτό φύλλο που απαιτεί μεγάλη τέχνη και μεράκι για να φτιαχτεί όπως πρέπει και πλούσια κρέμα.
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
0 σχόλια: