Θετικός είναι από το απόγευμα ο αέρας που πνέει για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, καθώς μία νέα πρόταση που εκτιμάται ότι κομίζει η καγκελάριος Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να διαλύσει πολλά από τα μαύρα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί πάνω από το κτίριο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, η οποία είχε εξελιχθεί σε θρίλερ με συνεχείς ανατροπές.
Ως εκ τούτου, από την απόλυτη απαισιοδοξία, περάσαμε στη συγκρατημένη αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης, εν αναμονή και της φημολογούμενης νέας πρότασης δια χειρός Μέρκελ.
Δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι η καγκελάριος θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να υλοποιήσουν άμεσα μόνο έναν από τους σημαντικούς όρους-μέτρα.
Με άλλα λόγια θα προτείνει μία τμηματική εφαρμογή του προγράμματος, κάτι που διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπιση της ξηρασίας όσον αφορά στη ρευστότητα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα εμφανιστεί ικανοποιημένη με την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεσμευτεί στην υλοποίηση τουλάχιστον μίας οικονομικής μεταρρύθμισης, ανάμεσα από ένα πλέγμα που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και χαμηλότερα επιδόματα προς τους συνταξιούχους.
Με το πλάνο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θα δεσμευτεί στην άμεση και πλήρη εφαρμογή μίας μείζονος μεταρρύθμισης προκειμένου να αρχίσει η παροχή βοήθειας.
Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψαν ποια θα είναι η μεταρρύθμιση-κλειδί.
Η ίδια η Α. Μέρκελ είχε στείλει "κρυπτογραφημένο" μήνυμα για αυτή την εξέλιξη, όταν κατά την προσέλευση της δήλωσε: Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη".
Η ελληνική αντίδραση
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ελληνικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι μετά τη σύνοδο θα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να δεχθεί στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 1% (η κυβέρνηση είχε προτείνει αρχικά 0,6% και κατόπιν 0,75%) υπό συγκεκριμένους όρους.
Λίγη ώρα αργότερα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τα περί αποδοχής πλεονάσματος στο 1% για το 2015, γεγονός ενδεικτικό της σκληρής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες ζητά η Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του EFSF, καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της ΕΚΤ.
Θετικό σήμα από Μοσχοβισί
Δηλωτική του θετικότερου κλίματος, ήταν δήλωση του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι "μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ".
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της "διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους" στην πρόταση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές. Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με "τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα της Τρίτης για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους".
Σε tweet του, ο Νίκος Παππάς τόνισε: Επικοινώνησε με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κομισιόν: Επιβεβαιώσαμε τη διαφωνία μας σχετικά με τα πλεονάσματα και ότι αναμένουμε λεπτομερείς απαντήσεις για την πρόταση μας.
Η γερμανική Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο επισημαίνει: Η Μέρκελ αφήνει πίσω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε και παίρνει πάνω της το θέμα. Με τον άρθρο αυτό στην ουσία επιβεβαιώνει τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Kάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι ο Σόιμπλε είχε περιοριστεί σε... ρόλο Βαρουφάκη.
Συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ
Δηλωτικό του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται είναι το ότι έσπασε ο πάγος ανάμεσα σε Τσίπρα και Γιούνκερ, οι οποίοι τελικά είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και την Πέμπτη.
Το χρονικό των πιέσεων
Ενώ η συνάντηση ήταν στον αέρα, μετά και την απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν, η καγκελάριος κατά την προσέλευση της στη Σύνοδο δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εάν και ο ίδιος το επιθυμεί.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν, διαμηνύοντας συνεπώς ότι η λύση δεν είναι δυνατό να δοθεί αμιγώς σε πολιτικό επίπεδο. "Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος", είπε.
Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. "Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη", είπε.
Το παιχνίδι των καθυστερήσεων
Την ίδια ώρα, το Reuters δημοσιεύει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές έφθασαν ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον γκρεμό, μετά τις πληροφορίες ότι Βερολίνο και Παρίσι "παγώνουν" τη συνάντηση με Τσίπρα.
Το άρθρο αναφέρει ότι η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος έπαιξαν στον Αλέξη Τσίπρα ένα παιχνίδι καθυστέρησης προκειμένου να τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε περισσότερες υποχωρήσεις.
Τι υποστηρίζει η Αθήνα
Κυβερνητικές πηγές διεμήνυσαν το απόγευμα ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί κανονικά, δίνοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα: Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής, στις 22:00.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι διαρροές, σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωί της Τετάρτης, δεν αποτελούν έκπληξη. Έλεγαν ότι η ίδια τακτική είχε επιστρατευτεί τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο, χωρίς φυσικά να επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα αφού έγιναν σχετικές συναντήσεις.
Παράλληλα, ελληνική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ότι "μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του".
Η πηγή αυτή τόνισε ότι η συνάντηση θα γίνει "μόνο εάν υπάρχει έδαφος...".
Την Τρίτη, πάντως, γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασάφεια που επικρατούσε είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πληροφορίες για αναβολή της συνάντησης
Νωρίτερα, κυκλοφορούσε ευρέως η πληροφορία ότι η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ βρίσκεται στον αέρα. Το Reuters επικαλέστηκε γαλλική πηγή, η οποία αναφέρει πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.
Την ίδια ώρα, γερμανίδα εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι "αν θέλει η ελληνική πλευρά μπορούμε να βρούμε μία ευκαιρία για κάτι τέτοιο".
Παράλληλα, ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ έγραφε ότι υπάρχουν φήμες ότι το ραντεβού Τσίπρα- Ολάντ- Μέρκελ δεν θα πραγματοποιηθεί. Σε νεότερη ανάρτησή τονίζει ότι αν δεν γίνει το ραντεβού απόψε, η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο Euro Working Group, την Πέμπτη, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Γιούνκερ
Δύσκολη είχε θεωρηθεί και μία συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει διαμηνύσει τη δυσαρέσκεια του από την ελληνική κυβέρνηση και δη για τον πρωθυπουργό.
Ο εκπρόσωπος του, Μ. Σχοινάς, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι' αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Γιούνκερ στη Σύνοδο.
Ο ίδιος τόνισε ότι "ο Μοσκοβισί έχει πει στους εκπροσώπους της Ελλάδας ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αντανακλούν τις προηγούμενες συζητήσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας για να επιλυθούν οι διαφορές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο για συνάντηση του Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα".
* Αξίζει να σημειωθεί ότι Γιούνκερ και Τσίπρας είχαν θερμό εναγκαλισμό κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού στο χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος.
0 σχόλια: