Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πιάσε ένα τσίπουρο!



Η ελληνική παράδοση ξεκινάει την ιστορία της μακριά στο παρελθόν και φτάνει μέχρι και σήμερα, όπου πολλά έθιμα και συνήθειες έχουν κρατήσει ανά τα χρόνια.


Το μεγάλο τραπέζι στις γιορτές με αγαπημένα πρόσωπα και με άφθονο φαγητό και ποτό είναι μια παράδοση που όχι απλά έχει αντέξει μέχρι σήμερα αλλά αποτελεί κι ένα από τα πιο αγαπημένα «πράγματα» που επιλέγουν οι Έλληνες. Άλλωστε, είμαστε γνωστοί σε όλον τον κόσμο για τη μεγάλη μας καρδιά και για το πόσο γλεντζέδες είμαστε.

Στα τραπέζια που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα από τα πιο συνηθισμένα ποτά που δεν παραλείπονται είναι φυσικά το τσίπουρο, το ελληνικό ποτό, το οποίο συνοδεύει τους μεζέδες μας εδώ και περίπου 700 χρόνια. Το τσίπουρο, λοιπόν, δημιουργήθηκε στα μοναστήρια του Αγίου Όρους από μοναχούς που έμεναν εκεί κι μετά εξαπλώθηκε σιγά σιγά στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και αλλού. Αυτήν τη στιγμή, οι περιοχές που παράγουν τα καλύτερα τσίπουρα κατά βάση είναι ο Τύρναβος, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα το τσίπουρο παραγόταν αποκλειστικά «κατ’ οίκον» και όχι σε εργοστάσια. Ουσιαστικά πρόκειται για απόσταγμα από στέμφυλα, δηλαδή αυτό που απομένει από τη συμπίεση του σταφυλοπολτού για την παραγωγή του κρασιού. Ανάλογα με τον παραγωγό του, κατά την απόσταξη μπορούν να προστεθούν αρωματικές ουσίες, όπως ο γλυκάνισος. Και μη νομίζετε ότι μιλάμε για ένα ποτό που φτιάχνεται για να μας μεθύσει αλλά για ένα ποτό που να εντείνει την ευχάριστη διάθεση όσο μπορεί περισσότερο.

Άλλα ποτά που μοιάζουν γευστικά με το τσίπουρο είναι η τσικουδιά/ρακή στη Κρήτη, η Γκράπα στην Ιταλία και η Ζιβανία της Κύπρου.

Αν θέλετε να απολαύσετε ένα τσιπουράκι με νόστιμους μεζέδες για συνοδεία μπορείτε να κάνετε κράτηση μέσα από το e-table online και δωρεάν και να επωφεληθείτε με εκπτώσεις μέχρι και 30% σε εκλεκτά μεζεδοπωλεία.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: