Τις περισσότερες φορές οι κοιλιακές διαταραχές μπορεί να προκαλούνται λόγω της γαστρεντερίτιδας που είναι μία φλεγμονή του λεπτού και του παχύ εντέρου που προκαλεί οξεία διάρροια και εμετούς.
Η γαστρεντεριτιδα μπορεί να προκληθεί και από ιούς και από βακτήρια. Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής ή από μολυσμένα τρόφιμα και ποτά. Πολλές φορές η γαστρεντερίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από πόνους στο στομάχι, πυρετό και από αίσθημα κόπωσης.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η αναγκαιότητα της επαρκούς ενυδάτωσης και σωστής διατροφής κατά την διάρκεια των κοιλιακών διαταραχών.
Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε ή να προσλαμβάνετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε τελείως:
-πικάντικα και τηγανητά φαγητά
-αλκοόλ
-μπιζέλια ή φασόλια
-ωμά ή ξερά λαχανικά ή φρούτα (εκτός από μπανάνα)
-ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ή πίτουρο
-γάλα ή γαλακτοκομικά (τυριά, γιαούρτι, παγωτά ή κρεμώδεις σούπες)
-ξηροί καρποί, σπόρια, καρύδα , ποπκόρν
-γαλακτοκομικά προϊόντα,
-καυτερά φαγητά
-κόκκινο κρέας
Προτιμήστε τις παρακάτω τροφές καθώς αναρρώνετε:
-ζελέ
-αραιωμένες σούπες ή ζωμοί
-αραιωμένος χυμός μήλου ή πουρές μήλου
-νερό ή παγάκια
-γρανίτες
-απλά κρακεράκια
-τσάι χωρίς καφεΐνη με μέλι ή γλυκαντικά
-μπανάνες
-πουρές πατάτας
-σκέτα μακαρόνια, ρύζι χωρίς βούτυρο, μαργαρίνη ή σάλτσες
-ψωμί τοστ (άσπρο ή σικάλεως)
-ψητό ή βραστό άπαχο κρέας, στήθος κοτόπουλο ή ψάρι.
0 σχόλια: