Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τη συναισθηματική πείνα από τη φυσική



Πόσες ήταν οι φορές που άρπαξες τη Μερέντα, βούτηξες μέσα της το κουτάλι με μανία και της άλλαξες τα φώτα σα να ήταν το τελευταίο σου γεύμα πριν την ηλεκτρική καρέκλα; Ίσως να έγραψες χάλια στο μάθημα που διάβαζες μέρα-νύχτα, ίσως χώρισες, ίσως σε απέλυσαν από τη δουλειά, ή ίσως να είσαι σπίτι, να μην έχεις να κάνεις κάτι και απλά βαριέσαι.

Όπως και να έχει, εκείνη τη στιγμή αποφάσισες να καταφύγεις στο ψυγείο. Κακά τα ψέματα, το φαγητό είναι σαν ναρκωτικό. Εθιστικό! Πολλές φορές, όμως, τείνουμε να μπερδεύουμε την πραγματική πείνα με τη συναισθηματική. Το στρες, η στεναχώρια, η μοναξιά, η βαρεμάρα, είναι οι κύριες αιτίες που μας οδηγούν στο να «φάμε» τα συναισθήματά μας. Δυστυχώς, το φαγητό δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα θα το επιδεινώσει. Μάθε, λοιπόν, πώς να αποφύγεις τα επιπλέον κιλά κάθε φορά που σε πιάνουν τα ψυχολογικά σου, ακολουθώντας τα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου.

1. Αναπτύσσεται ξαφνικά.
Η συναισθηματική πείνα χτυπά ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσει σε έντονο γουρούνιασμα. Ωστόσο, η βιολογική πείνα αποτελεί κάτι περισσότερο από μια σταδιακή διαδικασία και αναπτύσσεται σε μεγάλη χρονική περίοδο. Ακόμη και αν έχουμε ήδη φάει ένα γεύμα, ο ένοχος για την απρόσμενη «πείνα» είναι κατά πάσα πιθανότητα συναισθηματικός.

2. «Χτυπάει» στο κεφάλι.
Η φυσική πείνα εμφανίζεται με μορφές γρυλίσματος ή πόνου στο στομάχι, συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα χωρίς σωστά γεύματα. Αν σου έρχονται λιγούρες, μυρωδιές ή επιθυμίες από το πουθενά για ένα συγκεκριμένο φαγητό, όλα ξεκινάνε από τον εγκέφαλό σου. Πιθανότατα είναι συναισθηματικό. Άκουσε το σώμα σου, εντόπισε τις αισθήσεις που ενεργοποιούνται όταν νιώσεις πείνα και θα καταλάβεις αν όντως πεινάς, ή είσαι συναισθηματικά πιεσμένος.

3. Είναι συγκεκριμένη.
Όταν η πείνα σου προέρχεται από βιολογικούς παράγοντες, το σώμα σου επιθυμεί καλό, μαγειρεμένο και κανονικό φαγητό. Αν δεν έχεις φάει για πολλές ώρες, ακόμη και η φασολάδα ακούγεται καταπληκτική ιδέα. Αντίθετα, στην συναισθηματική πείνα υπάρχει εκείνο το λιπαρό, σακχαρώδες και σάπιο φαγητό που θα σου έρθει στο μυαλό. Ίσως κάποια σοκολάτα, ή κάποια πικάντικη φτερούγα, ή σε ότι τέλος πάντων αντιστέκεσαι δύσκολα.

4. Είναι επίμονη.
Η φυσική πείνα υποχωρεί μόλις νιώσεις ότι χόρτασες. Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα επιμένει ακόμη και αν έχεις φάει όλο το βαζάκι της Μερέντας.

5. Οδηγεί σε ενοχές.
Το φαγητό που συνδέεται με την φυσική πείνα αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Το άσκοπο σαβούριασμα οδηγεί συχνά σε ενοχή και αηδία για τον εαυτό μας, αφού ξέρουμε ότι μόλις καταναλώσαμε άχρηστες θερμίδες που κάθονται πάνω μας. Επιπλέον, όλες οι λιπαρές τροφές που αποζητάμε εκείνη τη στιγμή, αφήνουν μια δυσφορία μετά την κατανάλωσή τους.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: