Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Το μόνο που λέμε είναι, δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία


Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στις ελληνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δυσβάσταχτα χρέη της Ελλάδας. Η προθυμία του να ζητήσει από τους πιστωτές μερική διαγραφή των οφειλόμενων αξίζει μια συμβιβαστική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάπως έτσι ξεκινούν το άρθρο τους οι editors του Bloomberg το οποίο παραφράζει το γνωστό στίχο των Beatles και ζητάει από τους εταίρους να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Σημειώνει παρακάτω: «Αυτή η συμβιβαστική απάντηση δεν συμβαίνει. Ο Έλληνας Γιάνης Βαρουφάκης σε μια επίθεση γοητείας στην περιοδείας του ανά την Ευρώπη, συνάντησε ένα ανάχωμα την Τετάρτη στη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για νέα δάνεια. Αν και τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη για τη λήψη επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας, η κίνηση της ΕΚΤ σηματοδοτεί μια σκληρή γραμμή στις απαιτσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους και ευκολότερες φορολογικές συνθήκες.
Και συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg: Την Πέμπτη ο κ. Βαρουφάκης συναντάει τον Σόιμπλε. Μένει να δούμε αν η Γερμανία θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας, αν και η κυβέρνηση της Γερμανίας οδηγεί την αντίσταση κατά ενός συμβιβασμού. Η Γερμανία και η ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη να βρουν κοινό έδαφος με την Ελλάδα και μάλιστα γρήγορα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, τη στιγμή μάλιστα που οι καταθέτες σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και θα κρύβουν κάτω από πλακάκια μπάνιου. Η ΕΚΤ ζητάει από την Ελλάδα να παραμείνει κάτω από ένα πρόγραμμα με το υπάρχον να λήγει στο τέλος του μήνα.
Ως απάντηση ο Βαρουφάκης αφήνει τη συγχώρεση του χρέους και προτείνει να επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει την αποπληρωμή και να ανταλλαχθεί κάποιο χρέος με νέους τίτλους που θα συνδέονται με τις επιδόσεις της οικονομίας. Και τα δύο είναι άξια προσοχής.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υπό τον έλεγχό τους το οικονομικό πεπρωμένο της Ελλάδας. Η χώρα χρωστάει 316 δισεκατομμύρια ευρώ με το χρέος να είναι άνω του 170% του ΑΕΠ. Λιγότερο από το 1/5 ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο οφείλεται σε κράτη.
Και καταλήγει το άρθρο του Bloomberg: Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών μελών να θέσει εκ νέου την Ελλάδα στο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και αυτό σημαίνει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η ακραία δημοσιονομική λιτότητα δεν βοηθάει, ενώ η γερμανική δημοσιονομική αδιαλλαξία έχει επιδεινώσει την οικονομική δυσπραγία της Ευρωζώνης. Πρόσφατα ο γραμματέας του γαλλικού προϋπολογισμού Κριστιάν Εκέρτ δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι «θα πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αν η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ενότητας είναι ένας στόχος -και πρέπει να είναι ένας στόχος – υπάρχει ένα κέρδος με το δείξει κανείς ευελιξία. Θα αναγνωρίσει την εντολής της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη διαμαρτυρία που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στην πρώτη περίπτωση το μόνο που χρειάζεται είναι μια οικονομική ανάσα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας και να διευκολύνει τις προθεσμίες του προγράμματος διάσωσης. Η ΕΕ και η Ελλάδα θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο σύστημα του ευρώ. Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός παραπατήματος από μια άπειρη νέα κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζεται σκληρά από τους συνομιλητές της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 
Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το κόστος της ελληνικής εξόδου του ευρώ θα είναι τεράστιο - όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη Ένωση.

Πηγή

SHARE THIS

0 σχόλια: